ΚΟΣΜΟΣ

Θετικός απολογισμός για την Ελλάδα στην έκθεση του State Department για την τρομοκρατία

Θετικός απολογισμός για την Ελλάδα στην έκθεση του State Department για την τρομοκρατία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα συμπεράσματα, από την ετήσια έκθεση του State Department για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η έκθεση αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», ενώ παράλληλα, σημειώνεται ότι «ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σημειώθηκαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ήταν σαφώς λιγότερες απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκαλέσουν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατο, παρά μόνο να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα.

Στην έκθεση συμπληρώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.

Από τα μελανά σημεία της έκθεσης για την Ελλάδα, η αναφορά για τις αδυναμίες που έχουν οι ελληνικές ταυτότητες έναντι άλλων χωρών που τις καθιστά ευάλωτες σε πλαστογραφία. Ωστόσο, προσθέτει πως γίνονται προσπάθειες και έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να τις εκσυγχρονίσει με βιομετρικά δεδομένα.

Μειώθηκε η παγκόσμια... τρομοκρατία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% σε με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%,.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους εν συγκρίσει με το 2015.

Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό του State Deparment, διαπράχθηκαν 11.072 τρομοκρατικές ενέργειες παγκοσμίως το 2016, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα πάνω από 25.600 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ