ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στην αντεπίθεση: Δεν θα μας φοβήσουν οι απειλές της Γερμανίας

Ο Ερντογάν στην αντεπίθεση: Δεν θα μας φοβήσουν οι απειλές της Γερμανίας
REUTERS/Umit Bektas

Νέο λάδι στην φωτιά έριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας πως δεν θα φοβηθεί τις απειλές της Γερμανίας. Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από πλευράς Βερολίνου που προειδοποιούσε τους πολίτες που θα ταξίδευαν στην Τουρκία πως δεν είναι ασφαλείς, αλλά και τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Οικονομίας που προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρίες να μην επενδύουν στην Τουρκία.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν συνέστησε στη Γερμανία «να συνέλθει», ενώ είπε επίσης πως η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία είναι αδικαιολόγητη και κακόβουλη και πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τους τρομοκράτες στους οποίους η χώρα προσφέρει καταφύγιο, όπως είπε.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η χώρα του δεν θα φοβηθεί από τις «απειλές» της Γερμανίας και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία τις τουρκικής δικαιοσύνης, απαντώντας στις επικρίσεις του Βερολίνου.

«Δεν μπορούν να μας φοβίσουν με αυτές τις απειλές», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η «τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη» από τη δικαιοσύνη στη Γερμανία.

Τι είπε για την κρίση στον Περσικό Κόλπο

Μιλώντας για την κρίση στον Περσικό Κόλπο ο πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει τα προβλήματα μεταξύ των «αδελφών της περιοχής του Κόλπου» καθώς ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ στις 23 και 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν είναι πιστός σύμμαχος του Κατάρ στη διαμάχη του με τους γείτονές του. Έχει ασκήσει κριτική σε έναν κατάλογο αιτημάτων που προέβαλαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος προκειμένου να θέσουν τέρμα στις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα κατά του Κατάρ το οποίο κατηγορούν ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και συμμαχεί με το Ιράν, που είναι ο κύριος αντίπαλός τους στην περιοχή.

Ολοκληρώνοντας είπε πως τα πολιτικά προβλήματα είναι προσωρινά και κάλεσε τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και τις άλλες χώρες του Κόλπου να επενδύσουν στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ