ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός υπουργός: Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον ως το 2020

Βρετανός υπουργός: Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον ως το 2020
REUTERS/Neil Hall

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Κρις Γκρέιλινγκ, μέχρι πρότινος ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, προέβλεψε ότι η συντηρητική πολιτικός θα παραμείνει στο αξίωμα έως τουλάχιστον το 2020, ενώ δεν απέκλεισε να είναι υποψήφια για τον θώκο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί εσωτερικών συγκρούσεων στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γκρέιλινγκ τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph η οποία δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο, ότι είναι πεπεισμένος πως η Μέι θα συνεχίσει να είναι η πρωθυπουργός και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit, τον Μάρτιο του 2019, διότι «έχει τη συντριπτική υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος».

Ο Γκρέιλινγκ ήταν ο επικεφαλής της εκστρατείας της Μέι όταν η πρώην υπουργός Εσωτερικών κέρδισε την ηγεσία των Τόρις το 2016, σημειώνει το Reuters. Όμως έχει αποδυναμωθεί μετά την απώλεια της πλειοψηφίας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Μολαταύτα η ίδια επιμένει ότι θα παραμείνει στο αξίωμα της πρωθυπουργού και ανώτερα στελέχη του κόμματός της λένε ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να απαιτήσουν είτε την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος ή να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Αλλά τα δημοσιεύματα για τις έριδες μεταξύ υπουργών πληθαίνουν, καθώς δυνητικοί διάδοχοί της παίρνουν θέση ενόψει μιας κούρσας για τη αντικατάσταση της. Η Telegraph ρώτησε τον Γκρέιλινγκ αν νομίζει ότι η Μέι θα είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας το 2020 ή αν θα αποχωρήσει από τον θώκο μετά το Brexit, το 2019. Ο υπουργός απάντησε: «Θέλω οπωσδήποτε να είναι και νομίζω ότι θα είναι».

Ο Γκρέιλινγκ πρόσθεσε πως δεν αποκλείει η Μέι να είναι υποψήφια και στις επόμενες εκλογές.

«Ποιος ξέρει; Θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει, αλλά τελικά νομίζω ότι θα είναι δική της επιλογή, όπως θα όφειλε να είναι για κάθε πρωθυπουργό όταν πρόκειται για το πόσο θέλει να υπηρετήσει», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι υπάρχει «μεγάλη δόση υπερβολής» στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τις συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ