ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ συμφώνησαν να τον αφήσουν να πεθάνει

Βρετανία: Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκαρντ συμφώνησαν να τον αφήσουν να πεθάνει
Facebook/ Chris Gard

Τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής τους –να αφήσουν το μωρό τους να πεθάνει- κλήθηκαν να λάβουν οι γονείς του 11 μηνών βρέφους Τσάρλι Γκαρντ, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Τσάρλι γεννήθηκε στη Βρετανία με μια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται σύνδρομο μιτοχονδριακής εξάντλησης DNA.

Το σύνδρομο αυτό μεταξύ άλλων οδηγεί σε μυϊκή ατροφία και δυσλειτουργία των οργάνων. Η πρόγνωση είναι αποθαρρυντική για τους περισσότερους ασθενείς. Ο Charlie δεν μπορεί να αναπνεύσει και να κινηθεί από μόνος του και βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.

Καθώς οι γιατροί γνώριζαν πως η κατάστασή του δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ενημέρωσαν σχετικά τους γονείς, ενώ το νοσοκομείο έκανε αίτηση στο δικαστήριο για να πάρει άδεια να σταματήσει την μηχανική υποστήριξη στο βρέφος. Η αίτηση έγινε αποδεκτή τον Απρίλιο του 2017, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στους γονείς του να αντιδράσουν, έχοντας μόλις τρεις εβδομάδες για να κάνουν έφεση.

Αρνούμενοι να δεχτούν τη δικαστική απόφαση, οι γονείς του Κρις και Κόνι έδιναν νομική μάχη προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν το γιο τους στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πειρατική θεραπεία, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα για τον Τσάρλι, σήμερα, Δευτέρα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον δικαστικό αγώνα και τώρα θα συζητήσουν με τους γιατρούς στο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου νοσηλεύεται, το πώς θα πρέπει να το αφήσουν να πεθάνει.

Η μητέρα του Τσάρλι, Κόνι Γέιτς, στο πλευρό της οποίας στάθηκαν με δηλώσεις τους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πάπας Φραγκίσκος στηρίζοντας την εκστρατεία της να κρατηθεί στη ζωή το παιδί της, είπε πως ο 11 μηνών Τσάρλι θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα η θεραπεία που θα τον βοηθούσε.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε ποτέ» τόνισε η ίδια ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου όπου δικαστής επρόκειτο να ακούσει τις τελικές αγορεύσεις σχετικά με τους λόγους που το νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη που παρείχε στο παιδί.

«Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον γιο μας να φύγει... Ο Τσάρλι είχε μια πραγματική ευκαιρία να γίνει καλύτερα. Τώρα δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε συμβεί εάν είχε λάβει την θεραπεία», σημείωσε η Γέιτς. «Αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του να συνεχίσει την θεραπεία», προσέθεσε η ίδια.

Ο δικηγόρος Γκραντ Άρμστρονγκ, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε γνωστό ότι οι γονείς εγκαταλείπουν το νομικό αγώνα προκειμένου ο Τσάρλι να λάβει θεραπεία διότι οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι το παιδί είχε πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες.

«Για τον Τσάρλι, είναι πλέον πολύ αργά, ο χρόνος τελείωσε. Έχουν καταγραφεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους μύες και η θεραπεία δεν μπορεί πλέον να στεφθεί με επιτυχία» τόνισε και προσέθεσε:

«Ο Τσάρλι περίμενε υπομονετικά για θεραπεία. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας χάθηκε».

Ο δικαστής Νίκολας Φράνσις, που εξέταζε την υπόθεση, επισήμανε από την πλευρά του ότι κανείς γονέας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο για το παιδί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ