ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι «οπλίζουν» τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν-Αποκαλυπτικά βίντεο του CNNi

Οι Ρώσοι «οπλίζουν» τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν-Αποκαλυπτικά βίντεο του CNNi
CNNi

Ο βελτιωμένος οπλισμός που διαθέτουν πλέον οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, φαίνεται πως έφθασε στα χέρια τους από τη ρωσική κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν τα αποκλειστικά βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNNi, ενισχύοντας τις ενδείξεις που προβάλλονται από Αφγανούς και Αμερικανούς, σχετικά με την ανάμειξη της Μόσχας στον εξοπλισμό των Ταλιμπάν.

Στα αποκλειστικά βίντεο του CNNi φαίνονται τουφέκια, καλάσνικοφ και «βαριά» πολυβόλα, τα οποία-σύμφωνα με τους ειδικούς στα όπλα- έχουν «απογυμνωθεί» από κάθε στοιχείο που μπορεί να προδώσει την προέλευσή τους.

Δυο διαφορετικές ομάδες Ταλιμπάν, μία στον βορρά και μία στα δυτικά, ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα όπλα, υποστηρίζοντας ότι η αρχική τους προέλευση είναι η ρωσική κυβέρνηση. Μια ομάδα ανταρτών που έχει αποσχιστεί από τους Ταλιμπάν, στην επαρχία Χεράτ, υποστηρίζει πως «έκλεψε» τα συγκεκριμένα όπλα από μια αντίπαλη ομάδα Ταλιμπάν, έπειτα από μεταξύ τους μάχη, ενώ μια δεύτερη ομάδα υποστήριξε πως απέκτησε δωρεάν τα όπλα από «του Ρώσους», στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Τα βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNNi, μπορεί να μην παρέχουν αναμφισβήτητες αποδείξεις της συναλλαγής, την οποία η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο παρέχουν κάποιες πρώτες αποδείξεις της ροής των όπλων στη χώρα, που έχει προκαλέσει προβληματισμό σε Αφγανούς και Αμερικανούς για τις κινήσεις και τις προθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή.

Αφγανός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος για την συναλλαγή μεταξύ Ρωσίας και Ταλιμπάν, ενώ ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Σεντίκ Σεντιγκί υποστήριξε πως «οι Ρώσοι έχουν πει ότι διατηρούν την επαφή με τους Ταλιμπάν, εμείς έχουμε πολλές άλλες αναφορές, ότι τους εξοπλίζουν. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», ενώ πρόσθεσε πως «γι΄αυτό τον λόγο οι μυστικές υπηρεσίες μας εργάζονται σκληρά για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό ανέρχεται αυτή η υποστήριξη προς τους Ταλιμπάν».

cnnb

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρνήθηκε να σχολιάσει την συγκεκριμένη είδηση του CNNi, ωστόσο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς περί εξοπλισμού των Ταλιμπάν «εντελώς ψευδείς», υποστηρίζοντας πως επινοήθηκαν για να καλύψουν την αποτυχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Υποστήριξε μάλιστα πως οι επαφές της Μόσχας με τους Ταλιμπάν επικεντρώνονται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει, από τον περασμένο Απρίλιο, τις ανησυχίες τους για την ροή των όπλων που παρατηρείται προς την συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα, με τον στρατηγό Τζον Νίκολσον, να σημειώνει πως «ενισχύοντας τον οπλισμό ή νομιμοποιώντας ομάδες σε εμπόλεμες περιοχές, απλώς διαιωνίζονται οι επιθέσεις, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις βήματα μπροστά», ενώ ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του για την προσπάθεια της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στο Αφγανιστάν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. «Πιστεύω ότι μπορούμε να συμπεράνουμε πως ίσως παρέχουν μιας μορφής υποστήριξη στους Ταλιμπάν, τόσο σε επίπεδο οπλισμού, όσο και με άλλους τρόπους», είχε πει.

Σε ένα από τα βίντεο του CNNi, μέλη της ομάδας της Χεράτ, εμφανίζονται να κραδαίνουν τα όπλα, τα οποία όπως ισχυρίζονται πήραν από τους Ταλιμπάν του μουλά Χαϊμπατουλάχ, έπειτα από μια επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα 18 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους, και έξι ακόμη να πιαστούν αιχμάλωτοι.

cnnc

«Αυτά τα όπλα δόθηκαν στους μαχητές του μουλά Χαϊμπατουλάχ από τους Ρώσους, μέσω Ιράν», τονίζει ο υπαρχηγός τους, μουλά Αμντούλ Μανάν Νιαζί, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα-το οποίο η Μόσχα αρνείται- ότι τα όπλα παρέχονται στους Ταλιμπάν προκειμένου να ενισχυθούν και να μπορούν να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά τον ISIS.

«Οι Ρώσοι τους δίνουν αυτά τα όπλα για να πολεμήσουν τον ISIS στο Αφγανιστάν, όμως αυτοί (οι Ταλιμπάν), τα χρησιμοποιούν κι εναντίον μας», λέει ο μουλά Αμντούλ Μανάν Νιαζί.

Το δεύτερο βίντεο, «γυρίστηκε» πιο κοντά στην Καμπούλ και δείχνει έναν κουκουλοφόρο Ταλιμπάν να επιδεικνύει τα όπλα, τα οποία υποστηρίζει ότι αποκτήθηκαν μέσω της βόρειας επαρχίας Κουντούζ. Ο ίδιος σημειώνει πως δεν πλήρωσε για τα όπλα και ότι η ομάδα του τα παρέλαβε στα σύνορα με το Τατζικιστάν. «Αυτά τα όπλα έφθασαν πρόσφατα σε μας. Έχουν φτιαχτεί στη Ρωσία και είναι πολύ καλά», τονίζει.

Ειδικοί στα θέματα των όπλων μελέτησαν τα βίντεο και σημείωσαν πως υπάρχουν λίγα στοιχεία που να συνδέουν τα συγκεκριμένα όπλα με την Ρωσία. Τα όπλα δεν είναι ιδιαίτερα σύγχρονα ή σπάνια, ενώ κάποιες από τις προσθήκες τους, όπως για παράδειγμα ένα JGBG M7 σε ένα πολυβόλο, είναι κινεζικής κατασκευής και διαθέσιμα ακόμη και στο διαδίκτυο.

Videos suggest Russian government may be arming Taliban, By Nick Paton Walsh and Masoud Popalzai, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ