ΚΟΣΜΟΣ

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων σε στενό συνεργάτη του πάπα Φραγκίσκου (pics)

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων σε στενό συνεργάτη του πάπα Φραγκίσκου (pics)
REUTERS/Mark Dadswell

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πάπα Φραγκίσκου, ο επικεφαλής των οικονομικών του Βατικανού, καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, εμφανίστηκε σε δικαστήριο της πατρίδας του, Αυστραλίας, ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες περί σεξουαλικών εγκλημάτων.

Είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έρχεται αντιμέτωπο με τέτοιες κατηγορίες.

Ο Πελ, 76 ετών, ανώτατος σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου, οδηγήθηκε στην αίθουσα των δικαστηρίων της Μελβούρνης από αστυνομικούς περνώντας από μια μεγάλη συγκέντρωση δημοσιογράφων, διαδηλωτών και υποστηρικτών.

Τον περασμένο μήνα η αστυνομία της Αυστραλίας απήγγειλε στον Πελ κατηγορίες για «ιστορικά σεξουαλικά παραπτώματα» από πολλαπλούς ενάγοντες.

australia 2

(REUTERS/Mark Dadswell)

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Πελ είπε ότι προσβλέπει στην ημέρα που θα εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταπολεμήσει τις κατηγορίες που υποστηρίζει ότι είναι ψευδείς.

Ενώ ανέβαινε τα σκαλοπάτια του κτιρίου όπου στεγάζονται τα δικαστήρια, οι διαδηλωτές φώναζαν εναντίον του. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις στα MME.

australia

(REUTERS/Mark Dadswell)

Η εμφάνιση του Πελ ενώπιον των δικαστών αναμενόταν να είναι σύντομη, ίσα για να απαγγείλουν επίσημα τις κατηγορίες εναντίον του οι εισαγγελείς. Το αυστραλιανό δικαστικό σύστημα δεν απαιτεί την προβολή ρητής ένστασης εκ μέρους του κατηγορούμενου. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει σε μετέπειτα ημερομηνία.

australia 1

(REUTERS/Mark Dadswell)

Ο Πελ βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια ως οικονομικός υπουργός του Φραγκίσκου, θέση που κατέχει από το 2014.

Σε κατάθεσή του πέρυσι σε έρευνα που είχε υποστηρίξει η αυστραλιανή κυβέρνηση για κακοποίηση παιδιών, ο Πελ είχε πει ότι η εκκλησία πήρε «καταστροφικές» αποφάσεις να μην πιστέψει τα παιδιά που είχαν υποστεί κακοποίηση, μεταθέτοντας ιερείς από ενορία σε ενορία, και βασιζόμενη υπερβολικά σε συμβουλές ιερέων για να λυθεί το πρόβλημα.

2017 07 25T232723Z 1139908689 RC153C48C090 RTRMADP 3 AUSTRALIA ABUSE PELL

(REUTERS/Mark Dadswell)

australia 4

(REUTERS/Mark Dadswell)

australia 5

(REUTERS/Mark Dadswell)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ