ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ στους δέκα Γερμανούς δεν θεωρούν την Τουρκία δημοκρατική χώρα

Οκτώ στους δέκα Γερμανούς δεν θεωρούν την Τουρκία δημοκρατική χώρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν REUTERS/Murad Sezer

Ενώ μέσω της αυξανόμενης ένταξης μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, δημοσκόπηση αποδεικνύει πως η πλειονότητα των Γερμανών - και συγκεκριμένα οκτώ στους δέκα - δεν θωρεί την Τουρκία δημοκρατική χώρα.

Η δημοσκόπηση έγινε από το Ινστιτούτο YouGov και δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, το 84% τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 82% υπέρ της απαγόρευσης των ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία.

Μόνο το 5% των Γερμανών θα ταξίδευε πλέον στην Τουρκία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, λόγω της πολιτικής κατάστασης, και το 89% δεν θα έκανε φέτος διακοπές στη χώρα αυτή.

«Η συστηματική πληροφόρηση για τα κατασταλτικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης κατά των σκεπτομένων διαφορετικά, καθορίζει την εικόνα της Τουρκίας όπως επίσης και ο τόνος των Τούρκων πολιτικών απέναντι στην Γερμανία», είπε ο Πέτερ Μάνοτ, προϊστάμενος του τμήματος πολιτικών ερευνών του Ινστιτούτου YouGov, εξηγώντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Παρόμοιες αρνητικές τάσεις είχαν καταγραφεί και από σχετική έρευνα του περιοδικού Spiegel, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη: το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει διακοπές στην Τουρκία, λόγω της πολιτικής κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ