ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν απειλεί την Πολωνία με αντίποινα για την μεταρρύθμιση δικαστηρίων

Η Κομισιόν απειλεί την Πολωνία με αντίποινα για την μεταρρύθμιση δικαστηρίων
REUTERS/Eric Vidal

Σοβαρές αντιρρήσεις στη νομοθετική μεταρρύθμιση των κοινών δικαστηρίων της Πολωνίας φέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας τη χώρα πως θα λάβει μέτρα εναντίον της αν δεν υποχωρήσει από τις θέσεις της περί ανάκλησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, η Επιτροπή είναι «έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7» σε βάρος της, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στην ΕΕ.

«Η Επιτροπή απαιτεί από τις πολωνικές αρχές να μην λάβουν κανένα μέτρο για την ανάκληση ή αναγκαστική συνταξιοδότηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Αν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7», πρόσθεσε. «Οι συστάσεις μας προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. Οφείλουν να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να αποσύρουν τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τους ευθυγραμμίσουν με το πολωνικό Σύνταγμα και με τα ευρωπαϊκά στάνταρ», τόνισε.

2017 07 26T110903Z 830443448 RC15D2718180 RTRMADP 3 POLAND POLITICS

(REUTERS/Eric Vidal)

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Επιτροπή συνεχίζει «να απλώνει το χέρι» στην πολωνική κυβέρνηση για διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εάν η Πολωνία δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της εντός ενός μηνός. Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε ότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 - μια επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών- ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και νωρίτερα εάν οι πολωνικές αρχές λάβουν μέτρα για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει – ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις – κατά της Βαρσοβίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.

2017 07 26T104046Z 375002466 RC168CD7AC20 RTRMADP 3 POLAND POLITICS

(REUTERS/Eric Vidal)

Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό δικαστικό σύστημα στις οποίες ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεν έθεσε βέτο τη Δευτέρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη για δύο άλλα κείμενα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η μεταρρύθμιση αυτή των κοινών δικαστηρίων περιλαμβάνει μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες. Η Επιτροπή έχει ασκήσει κριτική επίσης σε ένα μέτρο που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να παρατείνει τη θητεία δικαστών που έχουν φθάσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PAP πως οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος είναι αβάσιμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ