ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Αποπομπή του πρωθυπουργού Σαρίφ λόγω... Panama Papers

Πακιστάν: Αποπομπή του πρωθυπουργού Σαρίφ λόγω... Panama Papers
REUTERS/Omar Sobhani

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε την αποπομπή του πρωθυπουργού Ναγουάζ Σαρίφ από τη θέση του λόγω Panama PapersΛίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτηση του.

Παρότι το όνομα του Σαρίφ δεν αναφερόταν στην λίστα, τον Απρίλιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε την διενέργεια ειδικής έρευνας για το γενικότερο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Η έρευνα, όπως αναφέρει το CNNi, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και οι ερευνητές εντόπισαν ενοχοποιητικά έγγραφα που στοιχειοθετούσαν κατηγορίες διαφθοράς για την οικογένεια του Σαρίφ.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν δηλωθεί και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν ήταν πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο που ελέγχονταν από offshore εταιρείες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τόνισε σε ανακοίνωσή του πως το ύψος της περιουσίας του Σαρίφ δεν συνάδει με τις αρετές που πρέπει να διέπουν έναν πολιτικό.

Το κυβερνών κόμμα καλείται πλέον να επιλέξει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό, που - καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα παραμείνει στη θέση μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν και είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη χώρα.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ιμράν Καν, είναι ο πλέον κερδισμένος από την αποπομπή του Σαρίφ.

Με πληροφορίες από: Pakistan PM Nawaz Sharif disqualified from office, by Euan McKirdy and Sophia Saifi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ