ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Παραμένει για άλλους έξι μήνες η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ

Κύπρος: Παραμένει για άλλους έξι μήνες η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
Reuters

Την ικανοποίησή του εκφράζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της UNFICYP (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο) για έξι μήνες από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Διάχυτη είναι η ομόφωνη θέση των μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας για συνέχιση των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, καθώς και για τον κύριο ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια συνολική βιώσιμη λύση. Επίσης, επαναλαμβάνονται ξεκάθαρα οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού όπως περιγράφονται στο Ψήφισμα 1251, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά σε διατακτική παράγραφο του Ψηφίσματος. Σημαντική κρίνεται, επίσης, η διατήρηση της αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του status quo στα Στροβίλια, παρά τις τουρκικές προσπάθειες για αφαίρεσή της», αναφέρει χαρακτηριστικά το κυπριακό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Η ανανέωση είναι για έξι και όχι για τέσσερις μήνες όπως εσφαλμένα κάποιοι προσέτρεξαν να επικρίνουν και παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τρίμηνη μόνο ανανέωση».

«Οι τέσσερις μήνες, για τους οποίους γίνεται αναφορά στο Ψήφισμα, αφορούν στην αναθεώρηση της εσωτερικής λειτουργίας της UNFICYP και εντάσσεται σε γενικότερη πολιτική των Ηνωμένων Εθνών να αναθεωρεί όλες ανεξαιρέτως της ειρηνευτικές αποστολές για να διασφαλιστεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους και να εξοικονομηθούν πόροι λόγω της πρόθεσης των ΗΠΑ να μειώσουν τη συνεισφορά τους στον ΟΗΕ περί 30%» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ