ΚΟΣΜΟΣ

«Βρυχάται» ο Πούτιν - Διώχνει από τη Ρωσία 755 Αμερικανούς διπλωμάτες

«Βρυχάται» ο Πούτιν - Διώχνει από τη Ρωσία 755 Αμερικανούς διπλωμάτες
REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Αγριεύει η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, καθώς όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρά στις κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, προχωρά στην εφαρμογή των αντίμετρων που είχε προειδοποιήσει αναφορικά με την απόφαση από το αμερικανικό Κογκρέσο για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 TV channel, σε πρώτο στάδιο, αποφάσισε την αποπομπή 775 Αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια.

«Περιμέναμε αρκετά, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα άλλαζε ενδεχομένως προς το καλύτερο» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης και πρόσθεσε:«Όμως όπως φαίνεται, ακόμα κι αν η κατάσταση αλλάξει, δεν θα γίνει τόσο σύντομα» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε προειδοποιήσει ότι η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ.

«Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την... επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.
Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.
«Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ