ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση τον Μάρτιο του 2019

Βρετανία: Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση τον Μάρτιο του 2019
REUTERS/Fabrizio Bensch

Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να μπει τον Μάρτιο του 2019, όταν δηλαδή η χώρα βρεθεί κι επίσημα εκτός ΕΕ.

Αυτό τουλάχιστον ξεκαθάρισε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία εβδομάδα μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι δεν πρόκειται να γίνουν άμεσες αλλαγές στους μεταναστευτικούς κανόνες με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Η ελεύθερη μετακίνηση θα τελειώσει τον Μάρτιο του 2019», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει ήδη μελετήσει τις σχετικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και προτάσεις αναφορικά με τα δικαιώματα πολιτών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit.

«Άλλα στοιχεία του καθεστώτος που θα τεθεί σε ισχύ μετά το Brexit πρόκειται να έρθουν στο φως εν καιρώ, θα ήταν λάθος να προβούμε σε εικασίες σχετικά με το πώς θα είναι το σύστημα που θα διαμορφωθεί ή να πούμε ότι οι ελεύθερες μετακινήσεις θα συνεχιστούν ως έχουν», ξεκαθάρισε.

Η θέση της κυβέρνησης για το Brexit παραμένει αμετάβλητη, «όπως ακριβώς έχει εκφραστεί από την πρωθυπουργό τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Μέι, θέλοντας να βάλει φρένο στις εικασίες που δημιουργήθηκαν έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα.

Οι λεπτομέρειες για την μετά το Brexit περίοδο αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με μια «έτοιμη» λύση να μην είναι στα πλάνα της Βρετανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Μέι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ