ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η αμερικανική ανησυχία για την βορειοκορεατική απειλή

Κλιμακώνεται η αμερικανική ανησυχία για την βορειοκορεατική απειλή
Meagan Klein/U.S. Navy Photo/Handout via REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Ασυνήθιστα έντονη και άνευ προηγουμένου δραστηριότητα υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας εντόπισαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, λίγες μόλις μέρες μετά την νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Πιόνγκγιάνγκ.

Όπως τόνισε αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της Άμυνας στο CNNi, οι Βορειοκορεάτες θέλουν να μελετήσουν το σύστημα «ψυχρής εκτόξευσης», το οποίο χρησιμοποιεί ατμό υψηλής πίεσης για να ωθήσει τον πύραυλο στον αέρα, πριν τεθεί σε λειτουργία η μηχανή του. Αυτή η μέθοδος, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, βοηθά στο να περιοριστούν οι φλόγες και οι υψηλές θερμοκρασίες, ώστε η «ζημιά» που μπορεί να προκληθεί στο υποβρύχιο ή στον όποιο εξοπλισμό χρησιμοποιείται για την εκτόξευση του πυραύλου, να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η τελευταία πυραυλική δοκιμή, τρίτη αυτόν τον μήνα, έγινε την περασμένη εβδομάδα από την Πιόνγκγιάνγκ, η οποία επιχειρεί να αναπτύξει τις δυνατότητές της και στην υποβρύχια εκτόξευση πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την κλιμακούμενη απειλή της Βόρειας Κορέας, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις δυο αμερικανών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters, καθώς εκτιμούν ότι η τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, έδειξε ότι τώρα η Πιονγιάνγκ ίσως είναι ικανή να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής επικράτειας των ΗΠΑ.

Το συμπέρασμα αυτό, υπογραμμίζει το βαθμό κλιμάκωσης της απειλής που εκπροσωπεί πλέον η Βόρεια Κορέα έναντι της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το μέγεθος της πίεσης που επίσης ασκείται στην κυβέρνηση Τραμπ, ώστε ν’ αντιδράσει.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο, την επιτυχή πραγματοποίηση της δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης, η οποία, όπως υποστήριξε απέδειξε την ικανότητά της να πλήξει αποτελεσματικά τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ