ΚΟΣΜΟΣ

Ένα σπάνιο μωρό πάντα έχει ξετρελάνει την Κίνα - Οι ιδιαίτεροι γονείς του

Ένα σπάνιο μωρό πάντα έχει ξετρελάνει την Κίνα - Οι ιδιαίτεροι γονείς του
REUTERS/Axel Schmidt

Στην Κίνα και συγκεκριμένα στην επαρχία Σιτσουάν γεννήθηκε χθες το πρώτο μωρό πάντα που οι γονείς του βρίσκονται ο ένας ελεύθερος και ο άλλος σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η γέννηση αυτή, έρχεται ως το επιτυχές αποτέλεσμα των προσπαθειών των αρμόδιων φορέων να ζευγαρώσουν γιγάντια πάντα που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες με σκοπό, να αυξήσουν την γενετική ποικιλότητα του πληθυσμού σε καθεστώς αιχμαλωσίας, σύμφωνα με τον Τζανγκ Τζιτζόνγκ, επικεφαλής του κέντρου προστασίας και έρευνας των γιγάντιων πάντα, CCRCGP.

Το μωρό γεννήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στη βάση της Χεταοπίνγκ από την 15χρονη Τσάο Τσάο η οποία άρχισε να δείχνει σημάδια εγκυμοσύνης την 1η Ιουλίου.

Το ασυνήθιστο βάρος του μικρού, το οποίο ζυγίζει 216 γραμμάρια έναντι των περίπου 150 γραμμαρίων που έχουν συνήθως τα νεογέννητα, σύμφωνα με τον Γου Νταϊφού από την βάση της Χεταοπίνγκ αποδίδεται στην καλή κατάσταση της υγείας της μητέρας του καθώς, και στην όρεξή της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες του κέντρου άφησαν την Τσάο Τσάο ελεύθερη στην φύση την 1η Μαρτίου όπου έζησε για περίπου 2 μήνες έχοντας πάνω της σύστημα εντοπισμού και μία συσκευή καταγραφής στο λαιμό της. Η συσκευή έδειξε πως ζευγάρωσε στις 23 Μαρτίου με ένα πάντα που ζούσε ελεύθερο. Η ίδια η Τσάο Τσάο έχει γεννηθεί στη φύση και διασώθηκε από το κέντρο CCRCGP το 2003 όταν ήταν μόλις 2 ετών. Έχει ήδη γεννήσει έξι μωρά.

Το συγκεκριμένο πείραμα από το κέντρο CCRCGP ξεκίνησε στα τέλη του 2016 με σκοπό να καταστήσει υγιέστερα τα ζώα σε αιχμαλωσία φέρνοντας γονίδια από τον πληθυσμό των ζώων που ζουν ελεύθερα στη φύση.

Οι ανησυχίες ωστόσο για την διασταύρωσή τους σε συνθήκες ενδογαμίας παραμένουν καθώς, ο πληθυσμός των πάντα σε αιχμαλωσία σε όλο τον κόσμο παρέμενε, μέχρι και την γέννηση του μικρού, στα 471 ζώα από τα τέλη του περασμένου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ