ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχοι οι Έλληνες των Βρυξελλών για την εικόνα ερήμωσης

Ανήσυχοι οι Έλληνες των Βρυξελλών για την εικόνα ερήμωσης
EPA/LAURENT DUBRULE

Η μηδενική εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο των Βρυξελλών που διατηρήθηκε και την Κυριακή ακόμα και για καφέ και εστιατόρια φέρνει απογοήτευση στους κατοίκους της βελγικής πρωτεύουσας.

Δημιουργεί όμως και αντίστοιχα συναισθήματα σε Έλληνες της περιοχής, που τέτοια εποχή είχαν συνηθίσει την κίνηση να ανθεί.

Στρατός και οπλισμένοι αστυνομικοί όμως κάνουν συνεχώς περιπολίες στους δρόμους ενώ κλειστές ήταν σήμερα και οι λαϊκές αγορές στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων των βελγικών αρχών για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

"Ποτέ δε θυμάμαι να έχει κλείσει η λαϊκή αγορά του σταθμού του Μιντί", λέει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Athenes", Νίκος Αργύρης που λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό του "Μιντί".

Τονίζει ότι "μόνο μία δύο φορές τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό λόγω ακραίας κακοκαιρίας" αλλά "δεν είναι μόνο ότι δε λειτούργησε η λαϊκή αγορά αυτή την Κυριακή, γενικά η κίνηση την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ πεσμένη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Την απαισιοδοξία του εκφράζει και ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Μπουζάκης από τα Χανιά που εδώ και εννιά χρόνια νοικιάζει περίπτερο στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης για να βγάλει προς πώληση κρητικά προϊόντα.

"Οι προοπτικές φέτος είναι εξαιρετικά ανησυχητικές", δηλώνει στο ΑΠΕ ενώ περιμένει τα εμπορεύματα που έρχονται από την Κρήτη και συμπληρώνει εκφράζοντας τις φοβίες του ότι "αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι μια αποτυχία".

Έντονη είναι η ανησυχία των περισσοτέρων και για την αυριανή ημέρα, για το εάν θα λειτουργήσει το μετρό, εάν θα μπορέσουν να πάνε στη δουλειά τους αλλά και εάν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Τα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει η βελγική κυβέρνηση, μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

"Είναι δυσάρεστη αυτή η κατάσταση. Η τάξη του γιου μου πήγε την περασμένη Τετάρτη σε ένα μουσείο με το μετρό. Μέχρι να βεβαιωθώ ότι γύρισαν στο σχολείο δεν μπορούσα να ησυχάσω. Όχι μόνο εγώ, κι άλλοι γονείς", λέει η Α. Ουζούνη μητέρα δυο παιδιών του δημοτικού που ζει στη βελγική πρωτεύουσα από το 2012.

"Δεν φοβόμαστε, αλλά προκύπτουν και πρακτικά προβλήματα. Τα παιδιά θέλουν να βγουν να παίξουν. Ο καιρός είναι κακός και όλοι οι παιδότοποι και τα αθλητικά κέντρα είναι κλειστά. Πού να πας;", λέει με νόημα.

Την ίδια ώρα, ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντελσλάμ αναζητείται επιμόνως από τις βελγικές και γαλλικές αρχές με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας να συγκλίνουν στο ότι μπόρεσε την τελευταία στιγμή, το πρωί του Σαββάτου μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, να περάσει τα σύνορα και να κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ