ΚΟΣΜΟΣ

Διατηρείται και αύριο ο ύψιστος συναγερμός στις Βρυξέλλες

Διατηρείται και αύριο ο ύψιστος συναγερμός στις Βρυξέλλες

Οι έρευνες για τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων συνεχίζονται τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Γαλλία όπου η αστυνομία έκανε έκκληση για βοήθεια του κόσμου στην ταυτοποίηση του τρίτου ένοπλου που ανατινάχθηκε στο Stade de France του Παρισιού.

Η αστυνομία ανέβασε φωτογραφία στο twitter ζητώντας από το κοινό να δώσει όποια πληροφορία γνωρίζει και η οποία θα μπορούσε να τον ταυτοποιήσει.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ο καμικάζι αυτός, ο οποίος ανατινάχθηκε κοντά στην πύλη H του σταδίου, είχε καταγραφεί στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, ταυτόχρονα με έναν άλλο καμικάζι, η φωτογραφία του οποίου έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα από την γαλλική αστυνομία.

Σύμφωνα με πηγή των ερευνών, κατά την καταγραφή του στην Ελλάδα, ο άνδρας τον οποίο αφορά η νέα έκκληση της γαλλικής αστυνομίας, είχε παρουσιαθεί με συριακό διαβατήριο με το όνομα Μοχάμαντ αλ-Μαχμόντ.Οι εκτιμήσεις της γαλλικής αστυνομίας συγκλίνουν στο ότι ο δράστης πήρε μαζί με άλλους πρόσφυγες τον δρόμο για τη Σερβία.

Συναγερμού συνέχεια στις Βρυξέλλες

Παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Βέλγος πρωθυπουργός μετά από ένα Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου η πόλη θύμιζε πραγματικό "φρούριο".

"Φοβόμαστε μια επίθεση όπως αυτή του Παρισιού, με αρκετά άτομα, ενδεχομένως σε αρκετά μέρη", τόνισε ο Σαρλ Μισέλ που προήδρευσε της σύσκεψης στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων για την αποτίμηση της κατάστασης και την λήψη αποφάσεων για την αυριανή μέρα. Ανέφερε μάλιστα ως πιθανούς στόχους "σοβαρών και επικείμενων" απειλών "πολυσύχναστους τόπους".

Τελικά, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι σταθμοί του μετρό δεν θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο προσπάθειας για περιορισμό των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων.

Στο υπόλοιπο Βέλγιο η κατάσταση συναγερμού θα διατηρηθεί στο επίπεδο 3. Βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για "ιστορική απόφαση" ενώ οι αρχές καλούν συνεχώς σε επαγρύπνηση τους πολίτες και νέα αξιολόγηση της κατάστασης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Από τη μεριά του, ο Βέλγος υπουργός των Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν επισήμανε ότι αρκετοί ύποπτοι εκτιμάται παραμένουν ασύλληπτοι αλλά και πως το ρίσκο δεν θα εξαλειφόταν αναγκαστικά εάν ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ εντοπιζόταν και ετίθετο υπό κράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ