ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Απέφυγε την παραπομπή του στο ανώτατο δικαστήριο ο Τεμέρ

Βραζιλία: Απέφυγε την παραπομπή του στο ανώτατο δικαστήριο ο Τεμέρ
REUTERS/ ADRIANO MACHADO

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ κέρδισε αρκετές ψήφους στο κατώτερο τμήμα του Κογκρέσου ώστε να αποφύγει την παραπομπή του σε δίκη στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης, παρόντες ήταν 488 βουλευτές. Ο Τεμέρ κέρδισε αρκετές ψήφους ώστε να εμποδίσει την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται για να προωθηθεί η υπόθεση δωροδοκίας στο ανώτατο δικαστήριο, γλιτώνοντας μια πιθανή αναστολή άσκησης των καθηκόντων του πριν την έναρξη μιας δίκης διάρκειας 180 ημερών.

Ο Τεμέρ έγινε τον Ιούνιο ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να αποσπάσει δωροδοκίες από τη γιγαντιαία εταιρεία βοδινού κρέατος JBS, με τη μεσολάβηση του πρώην βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες.

Αυτός ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου, ο οποίος συνελήφθη στις 3 Ιουνίου, είχε καταγραφεί σε βίντεο καθώς παραλάμβανε μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα. Ο πρώην βουλευτής αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος -μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου- και πλέον βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο Ρόσα Λούρες είχε πει επανειλημμένα ότι δεν θα κατέθετε εναντίον του Τέμερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ