ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη Ρωσία με υπογραφή Τραμπ-Για εμπορικό πόλεμο μιλά ο Μεντβέντεφ

Κυρώσεις στη Ρωσία με υπογραφή Τραμπ-Για εμπορικό πόλεμο μιλά ο Μεντβέντεφ
REUTERS/Carlos Barria/Φωτογραφία αρχείου

Σε... επικίνδυνη τροχιά μπαίνουν οι αμερικανορωσικές σχέσεις μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που είχαν υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο και στοχεύουν ιδιαίτερα τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Με αυτή τη φράση «υποδέχθηκε» ο Ρώσος πρωθυπουργός την υπογραφή των κυρώσεων από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την πλευρά του έσπευσε να επισημάνει τα «ελαττώματα» του νομοσχεδίου.

«Στην βιασύνη του να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο το Κογκρέσο συμπεριέλαβε αρκετές, ξεκάθαρα αντισυνταγματικές διατάξεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι πλέον περιορίζεται η ευελιξία της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ενώ είμαι υπέρμαχος της λήψης σκληρών μέτρων για την τιμωρία και την αποτροπή επιθετικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών από το Ιράν, την Βόρεια Κορέα και την Ρωσία, αυτό το νομοσχέδιο έχει σημαντικά ελαττώματα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

2017 08 02T181339Z 605865419 RC1168EFA750 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA


Πηγή: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Ο Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε το νομοσχέδιο κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς παρουσία μέσων ενημέρωσης, τόνισε ότι ο νέος νόμος είναι πιθανό «να φέρει πιο κοντά την Κίνα την Ρωσία και την Βόρεια Κορέα», επισημαίνοντας ότι επικύρωσε τον νόμο «στο όνομα της εθνικής ενότητας».

Τις νέες κυρώσεις υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα τα δύο σώματα του αμερικανικού κογκρέσου, με την Ρωσία να ανταπαντά με την μείωση του προσωπικού που εργάζεται στις αμερικανικές αποστολές στη ρωσική επικράτεια.

Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ κήρυξαν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο κατά της Ρωσίας

70681621


Πηγή: EPA/Sergio Urday/φωτογραφία αρχείου

Με την έγκριση του νομοσχεδίου με τις νέες αντιρωσικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας κι ότι τώρα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει αρκετές επιπτώσεις: καταρχάς, οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεών μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουν εξανεμιστεί. Δεύτερον, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρίτον, η διοίκηση Τραμπ επέδειξε πλήρη ανικανότητα με το να μεταφέρει με ταπεινωτικό τρόπο τις εκτελεστικές εξουσίες στο Κογκρέσο, κάτι που αλλάζει την ισορροπία της εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Facebook.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και «κοντόφθαλμη» την πολιτική της Ουάσιγκτον, μετά την επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, όπου προστίθεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτές τις «εχθρικές ενέργειες».

Στην πρώτη του αντίδραση, το Κρεμλίνο, σημείωσε πως η επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «δεν αλλάζει τίποτα» για τη Μόσχα.

2017 08 02T103201Z 931610600 RC165158E0D0 RTRMADP 3 GLOBAL EMERGING INVESTMENT


Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

«De facto, αυτό δεν αλλάζει τίποτα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ υπενθύμισε ότι η Ρωσία «έχει ήδη λάβει μέτρα ως αντίποινα» σε αυτές τις κυρώσεις που ενέκρινε η Ουάσιγκτον για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα έδωσε εντολή στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της στις πρεσβείες και τα προξενεία στη Ρωσία, κατά 755 υπαλλήλους εκ των συνολικά 1.200, και γνωστοποίησε την κατάσχεση δύο διπλωματικών ακινήτων, αφού οι Αμερικανοί βουλευτές υπερψήφισαν το νέο γύρο κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αναπόφευκτα πλήττουν τις διμερείς σχέσεις αλλά δεν θα αλλάξουν την πολιτική της Ρωσίας.

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο ενδεχομένως θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα περίεργο είδος ενθάρρυνσης» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Εκείνοι που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, εάν σκέφτονταν ότι πιθανόν αλλάξει την πολιτική μας, έκαναν λάθος» συμπλήρωσε. «Έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, ότι εμείς δεν υποκύπτουμε, δεν λυγίζουμε» σημείωσε ο Βασίλι Νεμπένζια. «Αναπόφευκτα πλήττει τις σχέσεις μας αλλά εμείς θα εργαστούμε υπό τις παρούσες συνθήκες με την ελπίδα ότι κάποια θα στιγμή η κατάσταση θα αλλάξει».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Ρεξ Τίλερσον και Σεργκέι Λαβρόφ το Σαββατοκύριακο, σε ένα πρώτο τετ α τετ μετά την απόφαση της Ρωσίας να μειωθεί το προσωπικό των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών στη χώρα κατά 755 άτομα. «Ασφαλώς και θα κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη», δήλωσε ο Τίλερσον σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ρωσική απόφαση

Σε ετοιμότητα οι Βρυξέλλες

2017 07 06T120909Z 428058028 RC12E8410620 RTRMADP 3 EU JAPAN TRADE


Πηγή: REUTERS/Yves Herman

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες που έγειρε η Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες στέκουν έτοιμες να ανταποδώσουν εντός ημερών αν τα μέτρα εφαρμοστούν για να πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης σε ένα γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι κρίσιμος ο συντονισμός με τις ΗΠΑ για να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν ενάντια στην Ρωσία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ουκρανική κρίση, είναι αποτελεσματικές.

«Είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ και θα το κάνουμε», δήλωσε, σύμφωνα με ένα κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης του προέδρου της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ