ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έκδοση κλητεύσεων για τη συνάντηση του Τραμπ Τζουνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

ΗΠΑ: Έκδοση κλητεύσεων για τη συνάντηση του Τραμπ Τζουνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο
REUTERS

Στην έκδοση κλητεύσεων σε σχέση με την συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 με την συμμετοχή του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, του γαμπρού του και μιας δικηγόρου από την Ρωσία προχώρησε το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) που διόρισε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την στροφή της έρευνας προς την κατεύθυνση ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Μιούλερ συγκάλεσε το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων στην Ουάσινγκτον προκειμένου να βοηθήσει ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι το συμβούλιο συγκλήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και της πιθανής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες μονοπώλησαν το πολιτικό ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο άσκησης της προεδρίας από τον Τραμπ, έχοντας ως πολιτική συνέπεια την νομοθετική στασιμότητα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κογκρέσο. Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ανέλαβε δράση προκειμένου να στρέψει την δυναμική των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στην υποψηφιότητα του Τραμπ.

Την ευθύνη της έρευνας ως προς τις δύο παραπάνω διαστάσεις έχει μέσω του FBI και υπό το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναλάβει ο Μιούλερ, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ τον Μάιο.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας με Ρώσους αξιωματούχους, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις, ένα “πολιτικό κυνήγι μαγισσών.”

Σε ομιλία του χθες το βράδυ στο Χάντινγκτον (Δυτική Βιρτζίνια) ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: “Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στην προεκλογική μας εκστρατεία... Δεν νικήσαμε εξαιτίας της Ρωσίας. Νικήσαμε με την ψήφο σας.”

Η αξιοποίηση του παραπεμπτικού συμβουλίου ενόρκων από τον Μιούλερ ενισχύει την διεξαγωγή της έρευνας του με όλα τα “απαραίτητα νομικά εργαλεία” προκειμένου να προχωρήσει στην αναζήτηση αποδείξεων. Μεταξύ αυτών, η αποστολή κλητεύσεων σε σημαντικούς μάρτυρες, αλλά και η δυνατότητα να τους υποχρεώσει να καταθέσουν. Νωρίτερα, η εφημερίδα “The Wall Street Journal” είχε δημοσιεύσει ότι τα μέλη της επιτροπής, είχαν διοριστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για συνεδρίασή της.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων αποτελείται από πολίτες που εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εξετάζει αποδείξεις για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις που διερευνά ένας εισαγγελέας κι αποφασίζει για την απαγγελία κατηγοριών.

“Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη στην έρευνα του Μιούλερ. Δεδομένου ότι ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη μιας έρευνας που είχε αρχίσει πριν από μήνες, η εξέλιξη αυτή, υπονοεί ότι έχει εντοπίσει πληροφορίες προς την κατεύθυνση της διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Η πραγματική ερώτηση σχετίζεται με το ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με διώξεις;” αναρωτήθηκε ο Πολ Γκάλαν, πρώην εισαγγελέας.

Ο Τζέι Σέκουλοου, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την σημασία του παραπεμπτικού συμβουλίου ενόρκων, δηλώνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: “Δεν πρόκειται για μία ασυνήθιστη εξέλιξη.”

Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών και η ισοτιμία του δολαρίου μειώθηκαν μετά την δημοσιοποίηση των εξελίξεων για το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα κέρδισαν έδαφος.

Στο επίπεδο της λειτουργίας του αναφερόμενου συμβουλίου ενόρκων, δεν έγινε γνωστό σε ποιους έχουν αποσταλεί κλητεύσεις, ενώ οι πηγές δεν στάθηκε δυνατό να δημοσιοποιήσουν ονόματα.

Σύμφωνα με την άποψη νομικών κύκλων, η επιτροπή θ’ ασκήσει πιέσεις σε ουσιαστικούς μάρτυρες προκειμένου αυτοί να συνεργαστούν με την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ. “ Όταν κάποιος λαμβάνει μία κλήση για να καταθέσει, τότε ενισχύεται η σοβαρότητα της διεξαγωγής των ερευνών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σκλάνσκι καθηγητής Νομικής (Stanford Law School) και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Η δημοσιοποίηση τον προηγούμενο μήνα της συνάντησης που έγινε μεταξύ του γιου του προέδρου Τραμπ Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και μιας δικηγόρου από την Ρωσία, για την οποία είχε ενημερωθεί ότι θα του έδινε επιλήψιμες πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε εκ νέου υποψίες για το ενδεχόμενο προεκλογικής συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ υποστήριξε τον γιο του, τονίζοντας ότι αρκετοί άνθρωποι θα ελάμβαναν μέρος σε μια τέτοια συνάντηση.

Στην ίδια συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο πρώην υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ.

Μία από τις πηγές γνωστοποίησε ότι οι ρωσικές προσπάθειες εμπλοκής στις εκλογές υπέρ του Τραμπ ενισχύθηκαν μετά την συνάντηση του Ιουνίου. Έτσι, η συνάντηση αυτή τέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του Μιούλερ αναφορικά με την συνολική πορεία των ερευνών του.

Από την άλλη μεριά, ο Τάι Κομπ, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με την ενεργοποίηση του συμβουλίου ενόρκων από τον Μιούλερ. “Τα θέματα του συμβουλίου ενόρκων παραμένουν τυπικά μυστικά. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει οτιδήποτε επιταχύνει την δίκαιη ολοκλήρωση των ερευνών... Ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί για την συνολική συνεργασία του με τον Μιούλερ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Τζον Ντόουντ, που είναι μέλος της προσωπικής ομάδας νομικών του προέδρου Τραμπ δήλωσε: “ Σχετικά με τα νέα για το παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων, μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν τελεί υπό έρευνα.”

Εκπρόσωπος του πρώην υπεύθυνου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Μάναφορτ, δεν στάθηκε δυνατό ν’ ανταποκριθεί άμεσα προκειμένου να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι δικηγόροι του Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και του Κούσνερ, επίσης δεν έκαναν σχόλια σχετικά με το συμβούλιο ενόρκων.

Από την πλευρά του, ο Σέκουλοου, διέψευσε τις πληροφορίες για σχέδιο του Τραμπ ν’ απολύσει τον Μιούλερ, ενώ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές εισήγαγαν χθες δύο νομοσχέδια στο σώμα προκειμένου να εμποδίσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για την απόλυση του Μιούλερ. “Ο πρόεδρος δεν σκέπτεται την απόλυση του Μπομπ Μιούλερ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέκουλοου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ