ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν και τι θέλουν, όταν νιαουρίζουν;

Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν και τι θέλουν, όταν νιαουρίζουν;
EPA/NIC BOTHMA

Όταν μια γάτα... γουργουρίζει παραπέμπει σε έναν άνθρωπο που χαμογελάει ή σε έναν σκύλο που κουνάει την ουρά του, αν και μερικές φορές μπορεί να είναι μια απάντηση σε πόνο ή κάποια αγωνία τους.

Πώς γουργουρίζουν;

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ταχείας κίνησης των μυών του φωνητικού «κουτιού» μαζί με την κίνηση του διαφράγματος, που ωθεί τον αέρα από την κοιλότητα του θώρακα.

Οι μύες του ζώου κινούνται περίπου 20 και 30 φορές ανά λεπτό. Ενώ η γάτα αναπνέει, ο αέρας αγγίζει τους δονητικούς μύες και με αυτόν τον τρόπο παράγεται ένας καθαρός ήχος.

Γνωρίζατε ότι η γάτα σας μιλάει;

Οι γάτες έχουν ένα ιδιαίτερο γουργουρητό, όταν θέλουν να φάνε. Αυτός ο τύπος ονομάζεται «γουργουρητό παράκλησης» και είναι ένας συνδυασμός γουργουρητού και νιαουρίσματος.

Οι γάτες γουργουρίζουν γύρω από μια περιοχή συχνοτήτων από 220 μέχρι 520 hertz., ενώ το κλάμα ενός μωρού κινείται στην περιοχή των συχνοτήτων από 300 μέχρι 600 hertz.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γάτες γουργουρίζουν, για να θεραπεύσουν τους εαυτούς τους. Οι συχνότητες των δονήσεων είναι θεραπευτικές για την ανάπτυξη των οστών, την ανακούφιση από κάποιο πόνο ή και την επούλωση πληγών.

Το γουργούρισμα δεν κάνει ευτυχισμένες μόνο τις γάτες αλλά και τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι ιδιοκτήτες γάτας είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με όσους δεν έχουν γάτα.

Τα γατάκια νιαουρίζουν συχνότερα από τις ενήλικες γάτες καθώς γεννιούνται χωρίς όραση και ακοή. Κάνουν θόρυβο, για να προειδοποιήσουν τους άλλους για την ανάγκη προσοχής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ