ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τα πάνω-κάτω στην Κάτω Σαξωνία λόγω προσχώρησης βουλετή των Πρασίνων στο CDU

Γερμανία: Τα πάνω-κάτω στην Κάτω Σαξωνία λόγω προσχώρησης βουλετή των Πρασίνων στο CDU
Twitter/ @HAZ

Σάλος στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας σημειώθηκε με την προσχώρηση της "πράσινης" βουλευτίνας της Κάτω Σαξωνίας Έλκε Τβέστεν στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU).

Η κίνησή της ήρθε επτά βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο κρατίδιο καθώς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι (Die Gruenen), που αποτελούν την τοπική κυβέρνηση, δεν έχουν έχει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ανόβερου και επομένως, πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Οι αντιδράσεις είναι οξύτατες και οι υπαινιγμοί βαρύτατοι.

«Μέχρι να γίνουν οι εκλογές (στην Κάτω Σαξωνία) πρέπει να διευκρινισθούν τα πραγματικά κίνητρα αυτού του αντιδημοκρατικού ελιγμού της κ. Τβέστεν. Θέλουμε να μάθουμε εάν κρύβονται περισσότερα ή εάν της έχουν γίνει υποσχέσεις από το τοπικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα», είπε ο Τόμας Οπερμαν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD στην ομοσπονδιακή Βουλή / Μπούντεστακ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

Για «προδοσία των εκλογέων», κατηγόρησε την κ. Τβέστεν ο Χουμπέτους Χάιλ, Γενικός Γραμματέας του SPD. «Η βουλευτίνα προσχώρησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), επειδή δεν θα περιλαμβάνετο στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων για τις τοπικές εκλογές τον προσεχή Ιανουάριο. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι το CDU συμμετέχει σε αυτό το ανέντιμο και βρώμικο παιχνίδι και προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη. Τις επόμενες μέρες θα φανεί με ποιόν τρόπο το CDU και η βουλευτίνα βρισκόταν σε επαφή», όπως είπε σε συνέντευξή του στο «Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών» («RedaktionsNetzwerk Deutschland» / RND).

Ο κ. Χάιλ χαρακτήρισε επίσης, την προσχώρηση της κ. Τβέστεν στο CDU στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) «προσπάθεια να νοθευτεί η βούληση των εκλογέων» και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Κάτω Σαξωνίας Στέφαν Βάιλ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα των ιντριγκαδόρων, αντίθετα θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος λαός της Κάτω Σαξωνίας πώς θα συνεχίσουμε», λέγοντας πως «οι πρόωρες εκλογές είναι το σωστό».

Αντιθέτως ο Πέτερ Τάουμπερ, Γενικός Γραμματέας του CDU, είπε στο «Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών» («RedaktionsNetzwerk Deutschland» / RND) ότι το γεγονός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων (στο Ανόβερο) δεν μπορεί να κυβερνήσει με αξιόπιστο τρόπο, ενώ ο επικεφαλής του CDU της Κάτω Σαξωνίας Mπερντ Αλτχουζμάν τόνισε ότι το κόμμα του δεν προέβη σε καμία προσφορά στην κ. Τβέστεν.

Οι Πράσινοι απαίτησαν να τους επιστραφεί η έδρα της, ενώ ο Γιούργκεν Τριτίν, πρώην υπουργός των Πρασίνων στην κυβέρνηση Σρέντερ, χαρακτήρισε «αποκρουστική την συμπεριφορά» της Έλκε Τβέστεν απέναντι στους ψηφοφόρους των Πρασίνων και συμπλήρωσε ότι «το CDU ενίσχυσε , υποστήριξε και ευνόησε αυτή τη συμπεριφορά εξαγοράζοντας την ψήφο της», όπως μετέδωσε το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa)

Για το αν η προσχώρηση της Πράσινης βουλευτίνας στο CDU θα έχει συνέπειες στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου μένει να αποδειχτεί. Πάντως οι απόψεις των αναλυτών ως προς το ποιο κόμμα θα ωφεληθεί προς το παρόν διίστανται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ