ΚΟΣΜΟΣ

Η κατανάλωση νερού καρύδας και τα οφέλη της

Η κατανάλωση νερού καρύδας και τα οφέλη της
EPA/RAMINDER PAL SINGH

Κάποιοι λατρεύουν την γεύση του ενώ άλλοι την μισούν. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως το νερό καρύδας έχει κερδίσει μεγάλη δημοφιλία την τελευταία δεκαετία.

Το νερό καρύδας είναι υγρό που σουρώνεται από το κέντρο της καρύδας και μετά συσκευάζεται και πωλείται στα μαγαζιά. Κάποιες εταιρείες μάλιστα προσθέτουν σε αυτό χυμούς φρούτων ή ακόμη και καφέ.

Ωστόσο, ποια είναι η αλήθεια γι’αυτό το μοδάτο αναψυκτικό, του οποίου τα ενυδατικά οφέλη συχνά διαφημίζονται και εγκωμιάζονται ως η αποτελεσματικότερη θεραπεία για το hangover;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, το νερό αυτό δεν προσφέρει μεγαλύτερη ενυδάτωση από ένα αθλητικό ποτό. Δύο έρευνες μάλιστα έδειξαν πως το νερό καρύδας από μόνο του προσφέρει ελάχιστα διαφορετικά αποτελέσματα στην ενυδάτωση των ανθρώπων, συγκριτικά με το κανονικό νερό και τα άλλα αθλητικά ποτά.

Σε αυτό συμφωνεί και η Lisa Drayer, διατροφολόγος, η οποία ωστόσο τονίζει πως είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι η πρώτη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την VitaCoco, μία εταιρεία που πουλά νερό καρύδας, οπότε, τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που παρουσιάσθηκαν προς όφελος της εταιρείας.

Επίσης, παρά του ότι αυτή η έρευνα έδειξε πως κάποιοι συμμετέχοντες ένιωσαν φουσκώματα στο στομάχι από το αναψυκτικό, οι συμμετέχοντες στην άλλη έρευνα δεν έδειξαν να βιώνουν τις ίδιες παρενέργειες και κλείνει λέγοντας πως «η συμβουλή μου είναι να δοκιμάσετε το νερό καρύδας προτού το χρησιμοποιήσετε για άσκηση».

Σχετικά με την καταπολέμηση του hangover, η Drayer αναφέρει πως δεν υπάρχουν σημαντικές μελέτες που να δείχνουν πως η κατανάλωση νερού καρύδας είναι περισσότερο ωφέλιμη για το σκοπό αυτό από το κανονικό νερό.

Μερικές ιστοσελίδες αναφέρονται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης νερού καρύδας από τις εγκύους. Ωστόσο, η Drayer υποστηρίζει πως οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν σε αντικατάσταση άλλων βασικών για τις εγκύους φαγητών.

«Όταν κοιτώ το θρεπτικό προφιλ του νερού καρύδας, σε αυτό βασικά δεν υπάρχει σίδηρος, πρωτεΐνη, κάλσιο, ωμέγα3 καθώς, αυτό το νερό είναι χωρίς λιπαρά, και επίσης απουσιάζουν και άλλα συστατικά απαραίτητα για τις εγκύους.»

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως "είναι απαραίτητο για τις εγκύους να καταναλώνουν αρκετά υγρά και επομένως, εάν το νερό καρύδας πρόκειται να τους ωθήσει στην κατανάλωση περισσότερων υγρών", τότε το συστήνει.

Παρά του ότι το νερό καρύδας δεν αποτελεί πηγή για αρκετό κάλσιο, το να φάει κάποιος μία ωμή καρύδα μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού.Ακόμα και έτσι όμως όπως τονίζει, αυτή δεν συγκρίνεται με μία κούπα γάλατος, που έχει κάλσιο έξι φορές όσο όλη η καρύδα καθώς, και περισσότερη πρωτεΐνη.

Νερό καρύδας και απώλεια βάρους

«Δεν νομίζω πως υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο στην κατανάλωση νερού καρύδας το οποίο θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας»λέει η Drayer και συνεχίζει τονίζοντας πως δεν θα το συνιστούσε στην μάχη για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερες θερμίδες από το νερό» όπως υπογραμμίζει.

Το νερό καρύδας τυπικά έχει 5 με 7 θερμίδες και ένα γραμμάριο ζάχαρης ανά ουγκιά. "Πολλοί άνθρωποι που παρακολουθούν το βάρος τους μπορεί να μην θέλουν να καταναλώσουν αυτές τις θερμίδες", συνεχίζει η Drayer. Ωστόσο, για "αυτούς που αθλούνται και νιώθουν ότι μπορούν να αντέξουν την κατανάλωση αυτών των θερμίδων, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα."

Η πρόσφατη αυτή έρευνα δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό πως η κατανάλωση νερού καρύδας με άδειο στομάχι ενισχύει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς επίσης και πως μειώνει την "κακή" LDL χοληστερίνη, όπως υποστηρίζουν πολλοί.Τον ισχυρισμό αυτόν αντικρούει και ο Jason Ewoldt, διατροφολόγος στην Mayo Clinic Healthy Living Program.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως, το συγκεκριμένο νερό δεν προσφέρει κανένα παραπάνω όφελος από την κατανάλωση μίας κούπας νερού και μίας μπανάνας κάθε πρωί.

Τα οφέλη από το κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που παίζει κεντρικό ρόλο στην διατήρηση του παλμού της καρδιάς καθώς, και πολλών άλλων πραγμάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Το νερό καρύδας, περιέχει περισσότερο κάλιο από αυτό που διαθέτει μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Παρόλα αυτά, ο Ewolt υποστηρίζει πως "μπορούμε να λάβουμε την ίδια ποσότητα σε κάλιο από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε αυτό, όπως για παράδειγμα οι πατάτες ή το σπανάκι" και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτός ο τρόπος είναι και οικονομικότερος αλλά και θρεπτικότερος.»

Τι πραγματικά ισχύει για το λάδι και το γάλα καρύδας

Όσον αφορά τώρα το λάδι καρύδας, αυτό για πολλούς θεωρήθηκε μεταξύ των “foodies” ως κεντρικό συστατικό μαγειρέματος.

Πρόσφατη έρευνα του American Heart Association, ανέτρεψε αυτή την οπτική ισχυριζόμενο πως το λάδι καρύδας έχει μεγαλύτερο ποσοστό κορεσμένου λίπους από το βούτυρο και το φοινικέλαιο. Σε πολλές μελέτες έχουν αναφερθεί ευρήματα πως αυτό το λάδι αυξάνει την «κακή» χοληστερίνη η οποία προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Ewoldt συμφωνεί με τον ισχυρισμό αυτόν αλλά δεν πιστεύει πως πρέπει να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωσή του από τα άτομα. Μπορεί όπως λέει να μετριαστεί η κατανάλωσή του και αυτό να συνδυαστεί με μια πιο υγιή διατροφή.

«Το γάλα καρύδας έχει επίσης πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη. Και ενώ έχει λιγότερο κάλιο και φυτικές ίνες από το νερό καρύδας αποτελεί ένα πολύ καλό υποκατάστατο για το ανθρώπους με δυσανεξία στην λακτόζη» όπως υποστηρίζει.

Η ετυμηγορία για το νερό καρύδας

Όπως αναφέρει η Drayer το νερό καρύδας παρουσιάζει οφέλη για την ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά ωστόσο δεν βλέπει κάτι ιδιαίτερο από θρεπτικής άποψης συγκριτικά με άλλες τροφές.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Ewoldt υποστηρίζει πως «το νερό καρύδας μπορεί να συμβάλλει θετικά σε μία ισορροπημένη διατροφή, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μαγικό ελιξήριο».

What are the benefits of coconut water?,By Daniella Emanuel, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ