ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα: Ικανοποίηση Τραμπ για τη στάση Κίνας-Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα: Ικανοποίηση Τραμπ για τη στάση Κίνας-Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ
REUTERS/Carlos Barria

Τη στάση της Μόσχας και του Πεκίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ρωσία και Κίνα υιοθέτησαν το ψήφισμα που παρουσιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με το οποίο ενισχύθηκαν οι κυρώσεις που είχαν ήδη επιβληθεί έναντι της Πιονγιάνγκ.

«Ο πρόεδρος εκτιμά τη συνεργασία της Κίνας και της Ρωσίας με την οποία διασφαλίστηκε η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο το βράδυ, μετά από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα 15 μέλη του υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που προβλέπει πρόσθετες αυστηρές κυρώσεις εξαιτίας των οποίων η Βόρεια Κορέα αναμένεται να χάσει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς εξέφρασε και η Σούζαν Θόρντον, εκτελούσα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για ζητήματα νοτιοναταλικής Ασίας.

Η στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με το ψήφισμα των κυρώσεων έναντι της Βόρειας Κορέας δείχνει ότι αναγνωρίζει τη βαρύτητα της απειλής που συνεπάγονται οι δοκιμές πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος την Κυριακή, στο περιθώριο της Συνόδου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στη Μανίλα.

«Ήταν πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές να κάνουν διάλογο για την αποκλιμάκωση της κρίσης, και ήταν επίσης σημαντικό για την Κίνα να διασφαλίσει ότι θα επιβληθούν πλήρως οι κυρώσεις στη Β. Κορέα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Νίκι Χέιλι ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «λαμβάνουν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά αμυντικά μέτρα για την προστασία ημών και των συμμάχων μας» από τον κίνδυνο που συνιστά η Βόρεια Κορέα.

«Η απειλή της Βόρειας Κορέας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», δήλωσε η Χέιλι ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ. «Χρειάζονται περαιτέρω μέτρα».

Ο πρεσβευτής της Κίνα στον ΟΗΕ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις ενέργειες που απειλούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα, ζητώντας την αποξήλωση του σχετικού εξοπλισμού.

Το νέο πακέτο κυρώσεων, στους τομείς του σιδήρου, του άνθρακα και της αλιείας, είναι το πρώτο που επιβάλλεται στην Πιονγκγιάνγκ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αποτελεί ένδειξη για μεταβολή της στάσης της Κίνας ως προς τη Βόρεια Κορέα, της οποίας είναι το κύριο στήριγμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ