ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο του Μακρόν για τη γυναίκα του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Το σχέδιο του Μακρόν για τη γυναίκα του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
REUTERS/Axel Schmidt TPX IMAGES OF THE DAY

Αντίθετοι με τα σχέδια Μακρόν για την θέσπιση θέσης πρώτης Κυρίας για την σύζυγό του φαίνεται πως είναι 190.000 άνθρωποι στην Γαλλία οι οποίοι και υπογράφουν το σχετικό κείμενο που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στο κείμενο που έχει ανέβει εδώ και δύο εβδομάδες στο change.org με πρωτοβουλία του Τιερί Πολ, ζωγράφου, συγγραφέα και ενεργού πολίτη όπως αυτοπροσδιορίζεται, «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους να αποκτήσει προϋπολογισμό από τους δημόσιους πόρους».

Το κείμενο συνεχίζει λέγοντας πως «Η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει αυτήν την στιγμή μία ομάδα δύο-τριών συνεργατών, καθώς και δύο γραμματείς και δύο φρουρούς», ενώ παράλληλα καταγγέλλει «με δριμύτητα όλες τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Μπριζίτ Μακρόν» ενώ, τέλος, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τις ικανότητές της.

Υπενθυμίζεται πως, στην Γαλλία θα υιοθετηθεί αυτές τις ημέρες νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την απασχόληση των μελών της οικογενείας των υπουργών και των βουλευτών ως συνεργατών τους, με το κείμενο να αναφέρει πως «δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την πρωτοβουλία τη θέσπισης ειδικού καθεστώτος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους».

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόδρος της Γαλλίας, «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», και πως αυτός ο ρόλος «δεν θα επιβαρύνει τον γάλλο φορολογούμενο».

Το θέμα του στάτους της πρώτης Κυρίας συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων για την «ηθικοποίηση» της πολιτικής ζωής. Μάλιστα, οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς ζήτησαν με την κατάθεση τροπολογίας να επεκταθούν στον πρόεδρο της Γαλλίας οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τα μέλη των οικογενειών των υπουργών και των βουλευτών, χωρίς η προσπάθειά τους να έχει αποτέλεσμα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ σε δήλωσή της ανέφερε πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τον ρόλο και τα μέσα που τίθενται στη διάθεση της συντρόφου του αρχηγού του Κράτους, αλλά το νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό επεξεργασία «δεν είναι το κατάλληλο όχημα για τον προσδιορισμό του καθεστώτος αυτού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ