ΚΟΣΜΟΣ

Τα φουσκωτά «του θανάτου» που αγοράζουν οι διακινητές προσφύγων

Τα φουσκωτά «του θανάτου» που αγοράζουν οι διακινητές προσφύγων
EUROKINISSI

Φουσκωτές λέμβους μέσω Ίντερνετ από την Κίνα αγοράζουν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών που δρουν στην Λιβύη, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

Η εφημερίδα γράφει ότι πρόκειται για φουσκωτές λέμβους που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη του εμπορικού κόστους. Είναι ιδιαίτερα κακής ποιότητας και προσφέρονται προς πώληση σε εμπορικούς διαδικτυακούς τόπους όπως το κινεζικό Alibaba. «Παρά τις τόσες καταγγελίες, το εμπόριο αυτό παραμένει ανθηρό», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η χωρητικότητα των φουσκωτών αυτών δεν ξεπερνά κανονικά τα 60 άτομα, αλλά οι διακινητές τα φορτώνουν με τουλάχιστον 200 ανθρώπους. «Κοστίζουν από 500 μέχρι 1.000 ευρώ, και δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι ούτε για μια βόλτα μέσα σε πισίνα» γράφει, χαρακτηριστικά, η ιταλική εφημερίδα.

Οι αγορές γίνονται με προπληρωμένη πιστωτική κάρτα και, σύμφωνα με έρευνες, οι εισαγωγές των «φουσκωτών του θανάτου» φέρονται να γίνονται μέσω Μάλτας και Τουρκίας. Πολλά, μάλιστα, ενισχύονται δήθεν με ξύλινα δοκάρια, τα οποία, όταν σπάνε -λόγω της φουρτουνιασμένης θάλασσας- μετατρέπονται σε θανάσιμη παγίδα. «Το εμπόριο ανθρώπων στην εποχή του ίντερνετ και της παγκοσμιοποίησης δεν γνωρίζει πραγματικά κανένα όριο», καταλήγει η Corriere della Sera.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ