ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αμετακίνητος ο υπουργός Εσωτερικών Μινίτι παρά τις αντιδράσεις

Ιταλία: Αμετακίνητος ο υπουργός Εσωτερικών Μινίτι παρά τις αντιδράσεις
REUTERS/Remo Casilli

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι παραμένει τελικά στη θέση του, παρά τις διαφορές σχετικά με τον νέο δεοντολογικό κώδικα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πιό αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο «εμπνευστής» του δεοντολογικού κώδικα για τις ΜΚΟ, τον οποίο και συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών μέσα στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη.

Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν επτά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Μινίτι δεν συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, πιθανότατα - όπως γράφουν πολλοί σχολιαστές - εξαιτίας της κριτικής που φέρεται να του ασκήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ντελρίο θεωρεί ότι η στάση του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζεται από υπερβολική ακαμψία, και ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δράση πολύτιμων ΜΚΟ, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ θέλησαν να περιορίσουν την ένταση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο Μάρκο Μινίτι συνεχίζει να χαίρει απόλυτης στήριξης και ότι το μέχρι τώρα έργο του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την ιταλική κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτική θεωρείται και η δήλωση του ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος τόνισε σε αναφορά του στις ΜΚΟ ότι «πρέπει να επιτευχθεί ρύθμιση του όλου τομέα, αποφεύγοντας, όμως, μια γενικευμένη ποινικοποίηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ