ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καμία γυναίκα στην κυβέρνηση Ροχανί

Ιράν: Καμία γυναίκα στην κυβέρνηση Ροχανί
EUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν ότι πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί παρουσίασε την Τρίτη στο κοινοβούλιο 17 από τα 18 μέλη της προσεχούς κυβέρνησής του χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και κυρίως χωρίς να περιλάβει σ' αυτή καμιά γυναίκα.

Ο Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο, επικρίνεται εδώ και πολλές ημέρες καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αποφάσισε τελικά να μην διορίσει γυναίκες υπουργούς ενώ έδωσε πολύ λίγες θέσεις στους μεταρρυθμιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του. Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε τρεις γυναίκες αντιπροέδρους.

Ο κατάλογος που παρουσιάσθηκε στο κοινοβούλιο δεν περιλαμβάνει το όνομα του προσώπου που προτείνεται για το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το κοινοβούλιο θα αρχίσει σε μια εβδομάδα τις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε υπουργός πρέπει να λάβει ατομικά την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Μεταρρυθμιστές βουλευτές, κυρίως ο Ελιάς Χαζρατί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, υποστήριξαν πρόσφατα πως πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

2017 08 05T162758Z 1957547750 RC1DA382A3E0 RTRMADP 3 IRAN ROUHANI


Πηγή:Reuters

Πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο μετριοπαθής συντηρητικός Αλί Λαριτζανί, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί, αλλά καμιά από τις παρατάξεις δεν έχει την πλειοψηφία.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει λίγες αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμαντάρ Ζανγκανέχ διατηρούν τις θέσεις τους.

Αντίθετα στο υπουργείο Άμυνας ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν παραδίδει τη θέση του υπουργού στον αναπληρωτή του, τον στρατηγό Αμίρ Χαταμί, ο οποίος προέρχεται από τον στρατό και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ