ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη του αγρότη σύμβολο της Γαλλίας για τη βοήθεια του σε μετανάστες

Καταδίκη του αγρότη σύμβολο της Γαλλίας για τη βοήθεια του σε μετανάστες
Facebook/Cedrik Herrou Page

Την καταδίκη του γάλλου αγρότη,Σεντρίκ Ερού,σύμβολο της αρωγής προς τους μετανάστες και της υπεράσπισής τους στην κοιλάδα του ποταμού Ρόγια, στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, αποφάσισε η γαλλική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ο 37χρονος Ερού καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή επειδή βοήθησε μετανάστες με τον ίδιο να ανακοινώνει αμέσως ότι θα συνεχίσει «να αγωνίζεται».

Το εφετείο της Αιξ-αν-Προβάνς του επέβαλε βαρύτερη ποινή απ' αυτή που του είχε επιβάλει σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο, το οποίο τον είχε καταδικάσει σε πρόστιμο 3.000 ευρώ με αναστολή επειδή το 2016 βοήθησε να περάσουν τα σύνορα περίπου 200 μετανάστες και φιλοξένησε μετανάστες στο σπίτι του.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή, κατά την ακροαματική συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου, ακυρώνοντας εν μέρει την πρωτόδικη απόφαση.Το εφετείο τον έκρινε επίσης ένοχο για παράνομη κατάληψη μιας εγκαταλειμμένης εγκατάστασης της γαλλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων SNCF, όπου είχε στεγάσει περίπου 50 Ερυθραίους, και τον καταδίκασε σε καταβολή αποζημίωσης και τόκων ύψους 1.000 ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει αμετανόητος για τις πράξεις του λέγοντας πως, «αν η μετανάστευση ερχόταν από τον βορρά της Ευρώπης, η δικαιοσύνη δεν θα ενεργούσε έτσι, υπάρχει ένας κρατικός ρατσισμός», ενώ συνέχισε λέγοντας πως είναι «οργισμένος όχι επειδή ξεσπούν πάνω μου, αλλά επειδή χάνουμε τα θεμελιώδη αυτού που είναι η Γαλλία».

Επίσης, ζήτησε από τον Πρόεδρο Μακρόν να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Στα πρακτικά του δικαστηρίου αναφέρεται πως «η δράση του Σεντρίκ Ερού εντάσσεται στο πλαίσιο της μαχητικής δράσης για να ξεφύγουν ξένοι από τους ελέγχους που εφαρμόζονται από τις αρχές».

«Κατά συνέπεια ο Σεντρίκ Ερού δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις προστατευτικές διατάξεις» που προβλέπουν «την εξαίρεση από διώξεις για ανθρωπιστικούς λόγους». Όσο για την παράνομη κατάληψη της εγκατάστασης της SNCF, ο Ερού «φαίνεται πως είχε έναν ενεργό ρόλο», σημειώνει το δικαστήριο.

Οι υποστηρικτές του Ερού χαρακτήρισαν την απόφαση ως «σκανδαλώδη» ενώ δεκάδες ήταν εκείνοι που τον καταχειροκρότησαν περιμένοντάς τον να βγει από το Εφετείο.

«Δεν έχουν παρά να με βάλουν στη φυλακή, αυτό θα είναι πιο απλό (...) θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέσα στη φυλακή», είπε ακόμη ο Σεντρίκ Ερού, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης σε τρίτο βαθμό.

«Είναι ο ρόλος του πολίτη στη δημοκρατία να δρα όταν υπάρχει παράλειψη του κράτους», επανέλαβε ο αγρόκτης, ο οποίος έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της ένωσης υπεράσπισης των μεταναστών Roya Citoyenne.

Η συγκεκριμένη ένωση, ζητά εδώ και μήνες από τις δημόσιες αρχές να οργανώσουν επειγόντως μια υποδοχή για τους χιλιάδες ανθρώπους που προέρχονται από την Αφρική και φθάνουν στο Βεντιμίλια της Ιταλίας.

Η ιδιοκτησία του Σεντρίκ Ερού βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από τα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν εκεί, παρά τους αδιάκοπους ελέγχους.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 24 Ιουλίου, ο αγρότης συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καννών με 156 μετανάστες τους οποίους συνόδευε για να καταγραφούν στη Μασσαλία. Αφού κρατήθηκε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ήταν η έκτη κράτησή του από το 2016, σε βάρος του Σεντρίκ Ερού απαγγέλθηκε κατηγορία για «παροχή βοήθειας για την κυκλοφορία και τη διαμονή ξένων» και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο ενώ μεταξύ άλλων του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια και να έχει πρόσβαση στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της περιφέρειας Alpes-Maritimes.

Μάλιστα, ο Ερού και ο συνήγορός του, ο Ζιά Ολουμί, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η δικαιοσύνη λέει επιτέλους με σαφήνεια πως ο κ. Ερού είναι ένας κακοποιός που χρησιμοποιεί σαν εργαλείο την ανθρώπινη δυστυχία», αντέδρασε στο Twitter ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Alpes-Maritimes Ερίκ Τσιοτί, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, επίσης μέλος των Ρεπουμπλικάνων, εξέφρασε στο Twitter τη χαρά του για το γεγονός ότι «οι προκλήσεις» του Ερού «αναγνωρίσθηκαν επιτέλους ως αυτό που είναι, παράνομες πράξεις».

«Η καταδίκη αυτού του υποδειγματικού πολίτη καθιστά αδίκημα την αλληλεγγύη», αντέδρασαν σε ανακοίνωσή τους οι Πράσινοι (EELV) επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους προς τον Σεντρίκ Ερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ