ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με φωτιά και οργή - Η αποκάλυψη για τις πυρηνικές κεφαλές

Ο Τραμπ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με φωτιά και οργή - Η αποκάλυψη για τις πυρηνικές κεφαλές
Photo REUTERS

Μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την αποκάλυψη ότι πλέον η Βόρεια Κορέα μπορεί να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς πυραύλους της ήρθε η οργισμένη αντίδραση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Πιονγιανγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», σε αυτή την περίπτωση, απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι.

Η οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη από απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, πως η Πιονγκγιάνγκ κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της

Αυτή η δυνατότητα σηματοδοτεί τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε η Βόρεια Κορέα, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε αυτοτελή πυρηνική δύναμη, υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα, στη γνώση της οποίας περιήλθε η απόρρητη έκθεση που ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Η Washington Post φέρνει τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα μέσω ανακοίνωσής της απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας απάντησε στις κυρώσεις, την Δευτέρα, λέγοντας ότι «όπως ορίζεται νομικά, σε περίπτωση που απειληθεί η αξιοπρέπειά της, η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να εξοντώσει τις χώρες ή τις οντότητες που εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια, κινητοποιώντας όλα τα μέσα επίθεσης που διαθέτει, περιλαμβανομένων και των πυρηνικών», ενώ πρόσθεσε πως:

Σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον τολμήσει να δείξει ακόμη και το παραμικρό σημάδι προσπάθειας να απομακρύνει την ανώτατη ηγεσία μας, θα απαντήσουμε με ένα ανελέητο πλήγμα στην «καρδιά» των ΗΠΑ με το ισχυρό πυρηνικό μας όπλο, το οποίο γίνεται όλο και πιο δυνατό με την πάροδο του χρόνου.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ