ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιδρομές της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε επιδρομές της Μπόκο Χαράμ
REUTERS/Emmanuel Braun

Τουλάχιστον 30 ψαράδες έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια εφόδων της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σε κοινότητες γύρω από τη Λίμνη Τσαντ, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Οι επιδρομές ακολούθησαν μια σειρά επιθέσεων των τζιχαντιστών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 113 άνθρωποι μετά την 1η Ιουνίου.

Τον περασμένο μήνα μέλη μιας ομάδας που αναζητούσε πετρέλαιο απήχθησαν στην περιοχή της λεκάνης της Λίμνης Τσαντ και στην προσπάθεια διάσωσής τους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους και κάποιοι όμηροι.

Την απαγωγή διέπραξαν μέλη μίας φράξιας της Μπόκο Χαράμ που έχει ορκιστεί πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και δρα στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ.

Ο Κασίμ Σετίμα, κυβερνήτης της Πολιτείας Μπόρνο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 30 ανθρώπους σε επιθέσεις τους σε διάφορα χωριά.

Κάτοικοι και πηγές προσκείμενες στον στρατό ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον ψαράδων σε διάφορα χωριά κοντά στην βορειοανατολική συνοριακή πόλη Μπάγκα την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

Η Μπάγκα βρίσκεται στα σύνορα της Νιγηρίας με το Τσαντ, τον Νίγηρα και το Καμερούν και το 2015 αποτέλεσε θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και των στρατευμάτων της Νιγηρίας.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, μιας οργάνωσης που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στη βορειοανατολική Νιγηρία, και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,7 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ