ΚΟΣΜΟΣ

Φαμπιούς: Πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το Ισλαμικό Κράτος

Φαμπιούς: Πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το Ισλαμικό Κράτος
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Βελγίου σε επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY

«Πρέπει να πολεμήσουμε αμείλικτα το Ισλαμικό Κράτος. Είναι τέρατα αλλά είναι 30.000», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, στο γαλλικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο ένα μέτωπο χωρών όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες να μην κατορθώσουν να το εξουδετερώσουν».

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινή αναγγελία Ομπάμα, από το βήμα της ετήσιας Συνόδου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ότι θα καταστρέψει τον ISIS.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Συριακό στη βάση του οδικού χάρτη που υιοθετήθηκε προ ημερών στη Βιέννη και ο οποίος προβλέπει:

  • έναρξη συνομιλιών, την 1η Ιανουαρίου 2016, μεταξύ του Σύρου προέδρου Άσαντ και της αντιπολίτευσης
  • σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης
  • εκλογές σε 18 μήνες

Γαλλία και ΗΠΑ θέτουν ως προϋπόθεση για πολιτική λύση στη Συρία την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, ο οποίος, με τη σειρά του, θέτει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα της Βιέννης με το πρόσχημα ότι μόνον όταν θα έχει ηττηθεί η τρομοκρατία θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Διπλωματικός μαραθώνιος Ολάντ και εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά του ISIS

Το Συριακό και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας συζητούν σήμερα στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ με τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, ενώ η ίδια ατζέντα θα μονοπωλήσει τις συνομιλίες του γάλλου Προέδρου με τον Μπαράκ Ομπάμα αύριο στην Ουάσιγκτον και την Πέμπτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία εντατικοποιεί τους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών. Ανοιχτά της Συρίας βρίσκεται ήδη το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ