ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Β.Κορέα: Στα μέσα Αυγούστου έτοιμο το σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ

Επιμένει η Β.Κορέα: Στα μέσα Αυγούστου έτοιμο το σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ
Kyodo/via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα δεν κάνει πίσω από την πρόθεσή της να κάνει επίθεση στην νήσο Γκουάμ επικράτειας Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό. Αντιθέτως, όπως τόνισε το κρατικό πρακτορείο της χώρας KCNA το σχέδιο για το πυραυλικό χτύπημα θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Αυγούστου και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα αποφασίσει το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης – αν τελικώς συμφωνήσει με το σχέδιο που θα εκπονηθεί. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ απάντησε στις «πύρινες» δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για «ένα σωρό ανοησίες».

Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων τύπου Hwasong-12 που «θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία», όπως δήλωσε ο διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ.

«Θα πετάξουν 3.356,7 χλμ σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 με 40χλμ από τις ακτές του Γκουάμ», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Κιμ Ρακ Γκιόμ έκανε καμία αναφορά περί ενίσχυσης των πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, δυνατότητα που πλέον έχει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Οι πολεμικές κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, έρχονται μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ περί σκληρής απάντησης σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια της Αμερικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει λόγο για «φωτιά και οργή».

Το KCNA, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πλανητάρχη, έκανε λόγο για «ένα σωρό ανοησίες», τονίζοντας παράλληλα, πως «μόνο η απόλυτη ισχύς μπορεί να επιδράσει πάνω του».

Η επίθεση στην αμερικάνικη νήσο θα δώσει – στα «μάτια» της Βόρειας Κορέας – μία ισχυρή απάντηση στις νέες αμερικάνικες κυρώσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τον ΟΗΕ. Η βάση του Γκουάμ αποτελεί σημείο «κλειδί» για την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και οι οικογένειες τους ζουν στο νησάκι, και βιώνουν τον φόβο των απειλών της Πιονγιάνγκ.

Η Ιαπωνία μπορεί να αναχαιτίσει τους πυραύλους

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η χώρα μπορεί να αναχαιτίσει νόμιμα πύραυλο της Βόρειας Κορέας που στοχεύει στο Γκουάμ.

Ο Ονοντέρα δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Κάτω Βουλής, ότι η Ιαπωνία θα καταρρίψει έναν πύραυλο εάν αυτός κατευθύνεται προς αμερικανική περιοχή στον Ειρηνικό και κριθεί ότι ο πύραυλος αυτός, αποτελεί κρίσιμη απειλή κατά της ιαπωνικής εθνικής ασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία δεν διαθέτει την αμυντική ικανότητα να καταρρίψει έναν πύραυλο που ενδεχόμενα να βρεθεί σε τροχιά πάνω από την επικράτειά της, με κατεύθυνση προς το Γκουάμ.

Πρόκληση προς τη Νότια Κορέα οι δηλώσεις του Κιμ

Θέση στην αυξανόμενη αντιπαράθεση πήρε και η Νότια Κορέα, που απειλείται άμεσα από την πιθανότητα πολέμου ΗΠΑ-Β.Κορέας. Ο στρατός της χώρας επεσήμανε πως οι δηλώσεις της Πιονγιάνγκ σχετικά με επιθετικό πυραυλικό πλήγμα στην αμερικανική περιοχή του Γκουάμ, αποτελούν πρόκληση κατά της Σεούλ, αλλά και της συμμαχίας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

2017 07 28T153607Z 908237052 RC1FD6D29F90 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(KCNA/Handout via REUTERS)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου, η Νότια Κορέα είναι προετοιμασμένη ν’ απαντήσει άμεσα κατά οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας που θα προέρχεται από την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας δηλώνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ασυνήθιστο στην πλευρά της συνοριακής γραμμής με την Βόρεια Κορέα, που ν’ υποδηλώνει προετοιμασία για κάποια επιθετική ενέργεια.

Με πληροφορίες από: North Korea plan to hit Guam waters with missiles to be ready within days, by By Euan McKirdy, Zachary Cohen and Alexandra Field, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ