ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη υπόπτων για την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη υπόπτων για την απόπειρα πραξικοπήματος
REUTERS/Murad Sezer

Ακόμη μία επιχείρηση για τη σύλληψη 35 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και εννέα δημοσιογράφοι, που θεωρούνται ύποπτοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, διεξάγουν οι Αρχές ασφαλείας της Τουρκίας.

Οι ύποπτοι, περιλαμβανομένου του διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Birgun, Μπουράκ Εκιτζί, κατηγορούνται «ως μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε το Ανατολή. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους στις διευθύνσεις των υπόπτων.

Οι ύποπτοι φέρονται να ήταν χρήστες του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων την οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχι Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Ανατολή μετέδωσε πως τα εντάλματα σύλληψης είχαν στόχο το τμήμα μμε του δικτύου του Γκιουλέν. Δεν είναι προς το παρόν γνωστό ποιους αφορούν τα υπόλοιπα εντάλματα σύλληψης.

Η συνεχιζόμενη καταστολή, ιδίως σε βάρος δημοσιογράφων, έχει προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ορισμένους από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για την καταστολή των διαφωνούντων.

Περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι διασυνδέσεων με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Εξάλλου, περίπου 150 μμε έχουν κλείσει και περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ωστόσο, πως τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ