ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης, 3.000 πυροσβέστες στη «μάχη» της κατάσβεσης

Πορτογαλία: Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης, 3.000 πυροσβέστες στη «μάχη» της κατάσβεσης
EPA/PAULO NOVAIS

Νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε δάση της Πορτογαλίας με πάνω από 3.000 πυροσβέστες να επιχειρούν για την κατάσβεσή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της πολιτικής προστασίας της χώρας οι φωτιές αυτές είναι "μεγάλης πολυπλοκότητας με ευμετάβλητους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες".

Η ένταση και το πλήθος αυτών των πυρκαγιών έκαναν τη Λισαβόνα να ενεργοποιήσει την κοινή δύναμη που έχει συστήσει με τη Μαδρίτη με την Ισπανία να στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Ένα μαροκινό Καναντέρ τέθηκε επίσης στη διάθεση των πορτογαλικών αρχών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά μαίνεται κοντά στην πόλη Αμπράντς της κεντρικής Πορτογαλίας, στην περιοχή Σανταρέμ με 650 πυροσβέστες να επιχειρούν στο σημείο έχοντας στο πλευρό τους την υποστήριξη περίπου 10 αεροσκαφών κι ελικοπτέρων.

Αρκετά είναι τα χωριά της περιοχής που εκκενώθηκαν, ενώ κάτοικοι, έσπευσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης ακόμη και με τα ελάχιστα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους όπως για παράδειγμα, κουβάδες και απλούς σωλήνες άρδευσης σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

183321911


Πηγή: EPA/PAULO NOVAIS

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος A23 και πολλές άλλες εθνικές οδοί εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει ήδη πολλά εξοχικά ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό ή στη Λισαβόνα.

Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι θορυβημένοι καθώς βλέπουν στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό γύρω από το Αμπράντς, καλύπτοντας ουσιαστικά όλο τον ορίζοντα και απειλώντας να μετατρέψουν ολόκληρα χωριά σε στάχτες, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

183321891


Πηγή: EPA/PAULO NOVAIS

Μια άλλη εστία φωτιάς, μαίνεται στη Μεαλάντα η οποία βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, στην επαρχία Αβάιρου, και ήταν η αιτία οι αρχές να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο A1, τη σημαντικότερη εθνική οδό της Πορτογαλίας, σε ένα τμήμα περίπου δέκα χιλιομέτρων. Έκλεισαν επίσης και την εθνική οδό A14.

Πυρκαγιά όμως έχει ξεσπάσει και στα νότια της Πορτογαλίας στην πόλη Γκράντολα, στην επαρχία Σετουμπάλ, και η οποία ανάγκασε τις αρχές να διακόψουν τα δρομολόγια των συρμών στις σιδηροτροχιές της γραμμής που συνδέει τη Λισαβόνα με την ιδιαίτερα τουριστική Αλγκάρβε.

Άλλες μεγάλες πυρκαγιές εξαπλώνονται στη Βίλα Ρεάλ στα βόρεια, όπου ένας άνδρας 61 ετών που θεωρείται ύποπτος για εμπρησμό συνελήφθη, και στο Καστέλου Μπράνκου, που βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να φθάσουν ως την Κυριακή τους 39° Κελσίου, και των ισχυρών ανέμων, όλη η Πορτογαλία τέθηκε στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών, το δεύτερο υψηλότερο στην κλίμακα των αρχών.

183321901


Πηγή:EPA/PAULO NOVAIS

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιουνίου, μια γιγαντιαία πυρκαγιά στο Πεδρόγαου Γκραντ στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200.

Τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν για πέντε ημέρες πριν τεθούν υπό έλεγχο στην κεντρική Πορτογαλία.

Έπειτα από αυτή την τραγωδία, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει των αριθμό των ευκαλύπτων στα δάση της χώρας, καθώς τα δέντρα αυτά είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ