ΚΟΣΜΟΣ

Ακροδεξιοί του πλοίου C-Star αρνήθηκαν τη βοήθεια γερμανικής ΜΚΟ

Ακροδεξιοί του πλοίου C-Star αρνήθηκαν τη βοήθεια γερμανικής ΜΚΟ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stefano Rellandini

Πλοίο που μισθώνει γερμανική μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση έσπευσε για να προσφέρει βοήθεια σε ένα σκάφος το οποίο έχουν μισθώσει ακροδεξιοί οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν μετανάστες να φθάνουν διά θαλάσσης στην Ευρώπη, όμως όταν το προσέγγισε, ενημερώθηκε από το πλήρωμά του ότι «δεν χρειαζόταν ούτε ήθελε» βοήθεια.

Ο ιδρυτής της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, ο Μίχαελ Μπουσχόιερ, εξήγησε ότι το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ζήτησε μέσω ασυρμάτου το σκάφος της οργάνωσής του να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την περιοχή όπου έπλεε το C-Star —το «πλοίο των ναζί» όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος σε μια ανάρτησή του στο Facebook— διότι το σκάφος των ακροδεξιών διέτρεχε κίνδυνο.

Μέσω Twitter, οι ακροδεξιοί αρνήθηκαν ότι το πλοίο τους διέτρεξε κίνδυνο και ανέφεραν πως ειδοποίησαν άλλα πλοία ότι η μηχανή του C-Star είχε σταματήσει λόγω ενός «ήσσονος τεχνικού προβλήματος» που εκδηλώθηκε το βράδυ.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπός τους έδωσε μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή, ότι δηλαδή το ίδιο το πλήρωμα σταμάτησε τις μηχανές για να επιλύσει το τεχνικό πρόβλημα.

Όταν έφθασε το πλοίο της Sea-Eye το C-Star αρνήθηκε να δεχθεί τη βοήθειά του, είπε ο Μπουσχόιερ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Μιλήσαμε μέσω ασυρμάτου. Είπαν ότι δεν χρειάζονταν ούτε ήθελαν τη βοήθειά μας», εξήγησε.

Νωρίτερα, είχε σημειώσει πως «αν χάλασε απλά η μηχανή είναι ειρωνεία», πριν συμπληρώσει «όμως ένα πλοίο σε κίνδυνο δεν είναι ποτέ αστείο πράγμα».

Είναι καθήκον των πάντων στη θάλασσα να προσφέρουν βοήθεια προς όλους τους ναυτιλλομένους «ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, του χρώματος του δέρματός τους, της θρησκείας τους ή των πεποιθήσεών τους», εξήγησε.

Οι ακροδεξιοί της οργάνωσης Génération identitaire λένε ότι θέλουν να «υπερασπίσουν» την Ευρώπη έναντι της «εισβολής» μεταναστών από την Αφρική. Ωστόσο έχουν αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά τους να αρχίσουν αυτή την αποστολή. Το C-Star, ένα πλοίο 40 μέτρων υπό σημαία Μογγολίας, αναγκάστηκε να παραμείνει ακινητοποιημένο στην Αίγυπτο και κατόπιν στην Κύπρο, ενώ αργότερα τυνήσιοι ψαράδες του απαγόρευσαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Τυνησίας για ανεφοδιασμό.

Οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες», όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις ανησυχίες σε μερίδα του πληθυσμού στην Ευρώπη για τη μετανάστευση από την Αφρική. Οι ακροδεξιοί αυτοί -κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί- εξασφάλισαν μέσω Διαδικτύου 180.000 ευρώ από τα μέσα του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ