ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Αν ο Κιμ συνεχίσει τις απειλές θα το μετανιώσει και μάλιστα σύντομα

Τραμπ: Αν ο Κιμ συνεχίσει τις απειλές θα το μετανιώσει και μάλιστα σύντομα
REUTERS/Jonathan Ernst

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από τις διακοπές του, ο Ντόναλντ Τραμπ με νέες του δηλώσεις κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την ένταση με την Βόρεια Κορέα. Αυτή τη φορά οι δηλώσεις του δεν έχουν σχέση με παλαιότερη προειδοποίηση ότι «έρθουν αντιμέτωποι με την φωτιά και την οργή» αλλά τονίζει πως ακόμη και αν συνεχίσει τις απειλές (και μόνο), ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα το μετανιώσει και ότι αυτό το εννοεί. 

Ο πλανητάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις εγκαταστάσεις ενός γηπέδου γκολφ της ιδιοκτησίας του, στο Νιού Τζέρσεϊ όπου επέλεξε να κάνει τις διακοπές του, δήλωσε ακόμη πως ελπίζει η ηγεσία της Βόρειας Κορέας να αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του και να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους. Συγκεκριμένα είπε:

Αυτός ο άνθρωπος (ο Κιμ) δεν θα ξεφύγει από τις πράξεις του. Αν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απειλή, απροκάλυπτη απειλή, όπως έχει κάνει μάλιστα κατά το παρελθόν και η οικογένειά του, σε σχέση με το Γκουαμ που είναι αμερικανικό έδαφος, θα το μετανιώσει και μάλιστα σύντομα.

Νωρίτερα, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

Την ίδια ώρα το καθεστώς του Κιμ, με ανακοίνωση του, κατηγορούσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οδηγεί την Κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ απάντησε: «είναι προφανές, εξετάζουμε (όλα τα ενδεχόμενα) με προσοχή. Ελπίζω να καταλάβουν πλήρως την σοβαρότητα των λεγόμενών μου. Και αυτά που λέω τα εννοώ. Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές».

Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους προκατόχους του για την υπάρχουσα κόντρα με την βορειοκορεατική χερσόνησο, λέγοντας πως η τρέχουσα ρητορική από τη Β. Κορέα έρχεται ως συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών του παρελθόντος και δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει και να ανταποκριθεί κατάλληλα στο «αδίστακτο έθνος».

«Είναι μια χώρα που έχει άσχημη συμπεριφορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεκαετίες για την ακρίβεια και έχουν περάσει πολλές διοικήσεις που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα. Δεν έχω άλλη επιλογή από το να ασχοληθώ και αναλαμβάνω αυτό το ρόλο και είτε θα το πετύχουμε (μέσω διαλόγου) είτε με διαφορετικό τρόπο», διαμήνυσε, τονίζοντας με νόημα ότι «τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα».

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει το CNNi, ο Ντόναλντ Τραμπ θα διακόψει τις διακοπές του την Δευτέρα, προκειμένου να έχει έκτακτες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον καθώς και με την πρέσβυρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, η οποία μιλώντας στο CNNi δήλωσε πως:

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας.

Οι μηνιαίες μυστικές επαφές

Το Associated Press είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ανεπισήμως υπάρχουν προσπάθεις για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και μάλιστα εδώ και αρκετούς μήνες, κάτι άλλωστε που αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως επιθυμούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ