ΚΟΣΜΟΣ

Νέες έρευνες 27 χρόνια μετά την τραγωδία στο Λόκερμπι

Νέες έρευνες 27 χρόνια μετά την τραγωδία στο Λόκερμπι
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Δύο Λίβυοι αναγνωρίστηκαν ως βασικοί ύποπτοι για την τοποθέτηση βόμβας στην πτήση 103 της Pan Am, βόμβα η οποία εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Ο ένας από αυτούς, όπως μεταδίδει το Reuters, είναι ο πάλαι ποτέ επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι και σύζυγος της αδερφής του, Αμπντουλάχ Αλ Ζανούσι.

Έχουν περάσει σχεδόν 27 χρόνια από τότε και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν τους ενόχους. Σκωτσέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη βοήθεια - άδεια της Λιβύης για να ανακρίνουν τους υπόπτους.

Η πτήση 103 της αμερικανικής εταιρείας είχε 259 επιβάτες. Όλοι βρήκαν τον θάνατο μαζί με 11 ανθρώπους στο έδαφος, μόλις 38 λεπτά από την απογείωση από το Λονδίνο στις 21 Δελεμβρίου του 1988.

Λίγο αργότερα Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί βρήκαν θραύσματα από πίνακα κυκλώματος και ρολογιού. Έφτασαν στο συμπέρασμα πως επροκειτο για βόμβα που εξερράγη και έριξε το αεροσκάφος και όχι μηχανική βλάβη.

Ο μοναδικός που καταδικάστηκε για την επίθεση ήταν ο Λίβυος Abdelbeset Ali Mohmed al Megrahi. Ο άνθρωπος αυτός έμεινε στη φυλακή μόλις 8 χρόνια από τα 27 που καταδικάστηκε, καθώς έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Επέστρεψε στην χώρα του όπου και απεβίωσε.

Δύο ονόματα υπόπτων


Η σκοτσέζικη υπηρεσία άσκησης διώξεων έκανε γνωστό την Πέμπτη πως ο επικεφαλής για τις διώξεις, και το αμερικανικό γραφείο του γενικού εισαγγελέα, συμφώνησαν πρόσφατα πως υπάρχει νομική βάση για να εξετασθούν δύο Λίβυοι ως ύποπτοι για την τοποθέτηση της βόμβας.

Στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό πως ο Σκοτσέζος συνήγορος έστειλε επίσημη επιστολή στις αρχές της Λιβύης να τους βοηθήσουν να αναγνωρισθούν οι δύο άντρες.

"Ο κύριος συνήγορος και o γενικός εισαγγελέας ζητούν τη βοήθεια των δικαστικών αρχών της Λιβύης ώστε η σκοτσέζικη αστυνομία και το FBI να μιλήσουν με τους δύο υπόποτους στην Τρίπολη".

Εξετάζεται η συμμετοχή τους με τον Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi, στη βομβιστική επίθεση της πτήσης της Pan Am 103 τον Δεκέμβριο του 1988 και τη δολοφονία 270 ανθρώπων".

Καταδικασμένος βομβιστής

Ο Λίβυος Al Megrahi, μετά την απελευθέρωσή του λόγω της ασθένειάς του, έγινε δεκτός με υποδοχή ήρωα στην Λιβύη, γεγονός που εξόργισε πολλές χώρες στη Δύση. Πέθανε το 2012 παίρνοντας μαζί του ότι μυστικά είχε.

Η Λιβύη δέχτηκε να πληρώσει 2.7 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. ωστόσο ο Μοαμάρ Καντάφι παρέμεινε κρυψίνους ή πιο σωστά αρνητικός ως προς την παραδοχή της ανάμειξης της χώρας του στη βομβιστική επίθεση.

Two Libyans identified as Lockerbie bombing suspects, Scotland, U.S. say

ΔΗΜΟΦΙΛΗ