ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλός ΥΠΕΞ για το προσφυγικό: Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο

Ιταλός ΥΠΕΞ για το προσφυγικό: Θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο
REUTERS/Remo Casilli/Files

Η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την εντατικοποίηση του ελέγχου των χωρικών υδάτων της Λιβύης από την Τρίπολη, κάνοντας λόγο για μια «εν εξελίξει επαναφορά της ισορροπίας στη Μεσόγειο» προκειμένου να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών.

«Η λιβυκή κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας και είναι έτοιμη να δημιουργήσει τη ζώνη Σαρ στα χωρικά ύδατά της, να συνεργαστεί με την Ευρώπη και να επενδύσει στην ακτοφυλακή: όλα αυτά είναι ένδειξη μιας εν εξελίξει επαναφοράς της ισορροπίας στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Stampa.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία ανοικτά των ακτών της μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης που απαγορεύει, εκτός εάν έχουν λάβει άδεια, την είσοδο ξένων σκαφών, ιδιαίτερα μη κυβερνητικών οργανώσεων που περιπολούν για τη διάσωση μεταναστών.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσαν το Σάββατο (χθες) ότι αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητες του "Prudence", του μεγαλύτερου σκάφους διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, ως συνέπεια της απαγόρευσης αυτής.

Το Σάββατο μόνο δύο σκάφη που ανήκουν σε μκο, το 'Sea Eye" και το "SOS Mediterranee", βρίσκονταν ακόμη ανοικτά των λιβυκών ακτών -- όλα τα υπόλοιπα είχαν ελλιμενιστεί κυρίως στη Μάλτα.

Όμως σήμερα Κυριακή η γερμανική ΜΚΟ Sea Eye ανακοίνωσε με τη σειρά της την αναστολή των επιχειρήσεών της στη Μεσόγειο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την εργασία μας, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», σχολίασε ο ιδρυτής της, Μίκαελ Μπουσχάουερ.

«Αφήνουμε ένα θανάσιμο κενό στη Μεσόγειο», είπε και υπογράμμισε πως η οργάνωσή του έχει διασώσει περίπου 12.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2016 χάρη σε εκατοντάδες εθελοντές.

Για τον Αντζελίνο Αλφάνο «η απόφαση των MSF εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο μιας επαναδιευθέτησης των ισορροπιών: αυτά τα χωρικά ύδατα δεν είναι πλέον για κανέναν, αλλά είναι της Λιβύης».

«Θα πρέπει να αποφύγουμε τους θανάτους στη θάλασσα μειώνοντας τον αριθμό των αναχωρήσεων και να συμβάλουμε οικονομικά ώστε οι καταυλισμοί (μεταναστών) στη Λιβύη να τηρούν τους κατάλληλους κανόνες», είπε ο Ιταλός υπουργός.

«Έχουμε κάνει δύο επιλογές: να αφαιρέσουμε εγκληματικά κέρδη από τους διακινητές --γιατί όσο λιγότεροι άνθρωποι αναχωρούν τόσα λιγότερα αποκομίζουν οι διακινητές-- και να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ --την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης-- προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη κανόνων που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στους λιβυκούς καταυλισμούς», επέμεινε ο Αντζελίνο Αλφάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ