ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία στους επιστήμονες από την ανακάλυψη 91 ηφαιστείων στην Ανταρκτική

Ανησυχία στους επιστήμονες από την ανακάλυψη 91 ηφαιστείων στην Ανταρκτική
EPA/ALEJANDRO VEJAR / CHILEAN NAVY HANDOUT

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στην Γη, η οποία βρίσκεται "κρυμμένη" δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι βρήκαν 91 ηφαίστεια, με ύψος από 100 έως 3.850 μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα αν και πόσα από αυτά τα ηφαίστεια είναι ενεργά.

«Εάν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκρήγνυνταν, αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τους πάγους της δυτικής Ανταρκτικής. Οτιδήποτε προκαλεί τήξη του πάγου, όπως μια έκρηξη, επιταχύνει την ροή του πάγου στη θάλασσα. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο δραστήρια είναι αυτά τα ηφαίστεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαλευκάνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Robert Bingham, ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα.

Τα περισσότερα ηφαιστειακά φαινόμενα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα είναι σε περιοχές που έχασαν πρόσφατα τους πάγους που τις κάλυπταν, μεταξύ των οποίων η Ισλανδία και η Αλάσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί, χωρίς τους πάγους πάνω στα ηφαίστεια, αυτά δεν πιέζονται και γίνονται πιο ενεργά. Είμαστε έκπληκτοι. Δεν περίμενα να βρούμε κάτι παρόμοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των γνωστών ηφαιστείων που υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή η δραστηριότητα αυτών των ηφαιστείων μπορεί να έχει κρίσιμες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ