ΚΟΣΜΟΣ

Σάρλοτσβιλ: Ο ύποπτος της τραγωδίας θαύμαζε τον Χίτλερ

Σάρλοτσβιλ: Ο ύποπτος της τραγωδίας θαύμαζε τον Χίτλερ
REUTERS/Justin Ide

Ο κατηγορούμενος για το μοιραίο γεγονός στη Βιρτζίνια, ο οποίος κρατείται στη φυλακή της πολιτείας, σύμφωνα με παλιό καθηγητή του, είχε πάντα κάποιες ακραίες απόψεις.

Ο 20χρονος James Alex Fields Jr., κατηγορείται ότι σκότωσε μία 32χρονη γυναίκα και τραυμάτισε άλλους 19 ανθρώπους με το αυτοκίνητό του.

Η μητέρα του, Samantha Bloom, δήλωσε στο περιοδικό Toledo Blade πως δε γνώριζε ότι ο γιος της θα ταξίδευε στη Βιρτζίνια για τη διαδήλωση των ακροδεξιών.

Δήλωσε επίσης, πως δεν είχε συζητήσει ποτέ για πολιτική με τον 20χρονο γιο της. Έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε πως ο James συμμετείχε σε διαδήλωση εθνικιστών.

«Είχε έναν Αφροαμερικανό φίλο κάποτε» ανέφερε η Samantha.

Αλλά όπως αποκαλύφθηκε, ο James Fields είχε κάνει μερικές συζητήσεις με έναν δάσκαλό του στο σχολείο.

Ο Derek Weimer, ο οποίος διδάσκει κοινωνικές επιστήμες στο Randall K. Cooper High School, είπε στο CNNi πως ο 20χρονος ύποπτος είχε «παράξενα και ριζοσπαστικά πιστεύω».

170812212244 james alex fields mugshot exlarge 169

«Ήταν ξεκάθαρο πως είχε κάποιες ακραίες αντιλήψεις και πως πίσω από αυτές κρύβονταν μια οργή» αναφέρει ο πρώην καθηγητής του Fields. «Είχε πιστέψει πραγματικά όλο αυτό το εθνικιστικό θέμα. Θαύμαζε τον Χίτλερ και τον ενδιέφερε υπερβολικά ο ναζισμός».


James Alex Fiels Jr./Albemarle Regional Jail

Ο Weimer είχε μαθητή τον James για πολλά χρόνια και είχαν αναπτύξει μια αρμονική σχέση, κατά την οποία συζητούσαν διάφορα θέματα χωρίς αυτός να χάνει την υπομονή του.

«Άρπαζα κάθε ευκαιρία ώστε να τον κάνω να φύγει μακριά από όλες αυτές τις απαράδεκτες απόψεις. Το ίδιο έκαναν και άλλοι καθηγητές, αλλά αποτύχαμε όλοι μας».

Πολλές ευκαιρίες εμφανίζονταν σε ένα μάθημα με τον τίτλο «Οι σύγχρονοι πόλεμοι της Αμερικής».

«Προκύπταν πολλές ευκαιρίες όπου μπορούσα να δείξω στον James πραγματικά ιστορικά παραδείγματα. Το έκανα για να του αποδείξω πόσο λάθος και απάνθρωπες είναι όλες αυτές οι απόψεις και να τον κάνω να καταλάβει πως η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με το ναζισμό και τις ακρότητες».

Ο διευθυντής του σχολείου, Mike Wilson, δήλωσε πως θυμάται τον Fields ως έναν ήσυχο και συγκρατημένο μαθητή.

Τον Αύγουστο του 2015 ο James μπήκε στον στρατό αλλά έφυγε το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Μία εκπρόσωπους του στρατού δήλωσε πως απέτυχε στα πρότυπα κατάρτισης.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για δολοφονία δεύτερου βαθμού

Ο Fields θα «παρευρεθεί» στο δικαστήριο για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας μέσω βιντεοκλήσης. Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν θα του δοθεί η επιλογή της εγγύησης.

Ο 20χρονος βρίσκεται υπό κράτηση για δολοφονία δευτέρου βαθμού, για σοβαρούς τραυματισμούς και για αποτυχία να σταματήσει όταν είδε πως το ατύχημα οδηγούσε σε θάνατο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο κατηγορούμενος έχει δικηγόρο.

Teacher: Charlottesville car crash suspect discussed radical views

ΔΗΜΟΦΙΛΗ