ΚΟΣΜΟΣ

Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών ζητά οργάνωση που στήριξε το Brexit

Την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών ζητά οργάνωση που στήριξε το Brexit
EPA/T. MUGHAL

Μια νέα εκστρατεία ξεκίνησε τη Δευτέρα μια από τις γνωστότερες οργανώσεις που αγωνίστηκαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της αυτή τη φορά, είναι η εκδίωξη του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ από το κοινοβούλιο, καθώς υποστηρίζει ότι συνωμοτεί για να εμποδίσει το Brexit.

Οι διαφωνίες για τη στρατηγική που ακολουθεί η Βρετανία όσον αφορά το Brexit επανήλθαν δριμύτερες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν οι Συντηρητικοί απώλεσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους. Ως αποτέλεσμα, άρχισαν και πάλι να ακούγονται εντονότερα οι φωνές που ζητούσαν ένα πιο "ήπιο" Brexit.

Ο Χάμοντ είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν ένα "διαζύγιο" που θα γίνει σε πολλά στάδια, σε διάστημα πολλών ετών, γεγονός που ενοχλεί ορισμένους υποστηρικτές του Brexit που τάσσονται υπέρ μιας πλήρους και οριστικής αποχώρησης τον Μάρτιο του 2019. Το γεγονός αυτό έθεσε τον υπουργό στο στόχαστρο της οργάνωσης Leave.EU που μετείχε ενεργά πέρσι στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Χάμοντ "είναι μέλος μιας μυστικής ομάδας βουλευτών που πιστεύουν ότι μπορούν να καθυστερήσουν την έξοδο, ότι μπορούν να ανατρέψουν την επιθυμία του 52% (σ.σ. των ψηφοφόρων) που παρά τις απειλές από τις πολιτικές τάξεις είχαν το θάρρος να εκφράσουν τις πεποιθήσεις τους στην κάλπη" ανέφερε ο επικεφαλής της Leave.EU, ο Άρον Μπανκς, σε επιστολή του προς τους ψηφοφόρους της περιφέρειας όπου εκλέγεται ο υπουργός.

Στη Βρετανία δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο ένας εκλεγμένος βουλευτής. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θεωρητικά θα διεξαχθούν το 2022. Όμως η Leave.EU ζητά από τους υποστηρικτές της να πιέσουν το Συντηρητικό Κόμμα ώστε ο Χάμοντ να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Στο στόχαστρο της οργάνωσης έχει μπει επίσης και η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ που τον Ιούνιο κατάφερε να επανεκλεγεί με οριακή πλειοψηφία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση εκ μέρους του Χάμοντ ή του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ