ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο το νέο τελωνειακό σύστημα Βρετανίας - ΕΕ

Brexit: Αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο το νέο τελωνειακό σύστημα Βρετανίας - ΕΕ

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η Βρετανία θα έχει έτοιμο το νέο τελωνειακό σύστημά της μέχρι στις αρχές του 2019, πριν δηλαδή από την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Θα έχουμε έτοιμο το τελωνειακό σύστημα, νομίζω στις αρχές του 2019, λίγους μήνες πριν αποχωρήσουμε", είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως οι άλλες χώρες να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν αντίστοιχα συστήματα.

Σε άλλη συνέντευξη, στο ραδιόφωνο του BBC, ο υπουργός είπε ότι μέχρι και τον Οκτώβριο δεν θα έχει συμφωνηθεί το ακριβές ποσό του "διαζυγίου" με την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να υπάρξει μια συμφωνία για το ποσό αυτό (που θα υπολογιστεί σε ευρώ) πριν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ένωση. "Θα το συζητήσουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, έτσι σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να δεσμευτούμε, δεν θα υπάρχει κάποιος αριθμός μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο", εξήγησε ο Ντέιβις.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η ολοκλήρωση του διαζυγίου θα έχει επιτευχθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2022. "Πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις εκλογές. Θα έλεγα, το πιθανότερο είναι περίπου δύο χρόνια, ίσως και λίγο συντομότερα", πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ