ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Δεν θα αργήσει η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου

Βερολίνο: Δεν θα αργήσει η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρε Νταβούτογλου (Sare Davutoglu) υποδέχεται τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) στη σύνοδο κορυφής των G20, στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 15 Νοεμβρίου 2015. Αντιμετωπίζοντας σκληρή κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για την διαλλακτική στάση της στο προσφυγικό, η Μέρκελ θεωρεί την Άγκυρα κλειδί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ευρωπαίοι και επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα για να συναινέσει σε κάποιου είδους συμφωνία που θα αφορά τον έλεγχο στα ελληνοτουρκικά σύνορα REUTERS/Murat Kaynak

Επιβεβαιώνεται η είδηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu) κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, από την οποία είχε προκύψει ότι επίκειται τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ (Georg Streiter), οι Μέρκελ, Νταβούτογλου και Τσίπρας «έχουν συνεννοηθεί ότι θέλουν να συναντηθούν, διότι η προσφυγική κατάσταση αφορά τις τρεις χώρες ιδιαίτερα».

O εκπρόσωπος της καγκελαρίας προσέθεσε ότι η συνάντηση δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία και τόπο συνάντησης των τριών ηγετών.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως διαφωτίζει περισσότερο για τις προθέσεις του Βερολίνου. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ (Martin Schäfer), απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την δημιουργία hotspots στην Τουρκία (βασική επιδίωξη της Αθήνας στο πλαίσιο λύσης της προσφυγικής κρίσης), περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη, παραπέποντας στην Κομισιόν για περισσότερες πληροφορίες.

Διεθνής ατζέντα

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρωθυπουργός είχαν συναντηθεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στον ΟΗΕ, στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Εκεί, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε διμερή δομή συνεργασίας για το προσφυγικό ανάμεσα στις χώρες τους, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να προσκαλέσουν κατά προτεραιότητα την Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτήν.

Εν όψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν (Werner Faymann), με τους οποίους αναμένεται να ξανασυζητήσει το φλέγον ζήτημα στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι (30/11-12/12/2015).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ