ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Μπλόκο από την Κομισιόν στο αίτημα της Βρετανίας για «προσωρινή τελωνειακή ένωση»

Brexit: Μπλόκο από την Κομισιόν στο αίτημα της Βρετανίας για «προσωρινή τελωνειακή ένωση»
REUTERS

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης στην οποία διατυπώνεται η επιθυμία της να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ κατά η διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει «στενή σχέση με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου και προσθέτει:

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης».

«Όπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψιν ο Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν "εμπορικές συναλλαγές άνευ περιορισμών" εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελεωνειακής ένωσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί «παρά όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ συνοψίζει τη θέση της ΕΕ

Στο Twitter, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε τον έναν από τους βασικούς κανόνες που έθεσαν οι 27.

«Όσο πιο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ των 27 συμφωνήσουν για τους πολίτες, την οικονομική διευθέτηση και την Ιρλανδία, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να συζητήσουμε τελωνεία και μελλοντική σχέση», έγραψε ο Μισέλ Μπαρνιέ συνοψίζοντας τη θέση της Ένωσης.

Φέρχοφστατ: Φαντασίωση οι βρετανικές προτάσεις

Οι προτάσεις της Βρετανίας για τη μελλοντική τελωνειακή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι φαντασίωση, δήλωσε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ.

«Το να είναι κανείς μέσα και έξω από την Τελωνειακή Ένωση και τα "αόρατα σύνορα" είναι φαντασίωση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των πολιτών και η οικονομική διευθέτηση», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φέρχοφστατ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ