ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στην Πορτογαλία - βοήθεια στέλνει η ΕΕ

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στην Πορτογαλία - βοήθεια στέλνει η ΕΕ
REUTERS/Rafael Marchante

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Πορτογαλία. Οι Αρχές εκκενώνουν την πόλη Vila de Rei απομακρύνοντας από τα σπίτια τους 100 περίπου κατοίκους της καθώς, πάνω από 3,700 πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές.

Μέσα στις προηγούμενες δύο ημέρες πάνω από 45 άτομα υπέφεραν από μικροτραυματισμούς εξαιτίας των πυρκαγιών, ανέφερε η Patricia Gaspar, εκπρόσωπος τύπου της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Η ίδια ανέφερε πως οι πυροσβέστες παλεύουν να εκμεταλλευθούν όσο μπορούν την ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας που επικρατεί στη χώρα με σκοπό να περιορίσουν τις περίπου 210 ενεργές πυρκαγιές που καίνε την χώρα.

Παρά το γεγονός πως οι φωτιές έχουν μειωθεί έστω και ελάχιστα η κατάσταση σύμφωνα με την Gaspar παραμένει ανησυχητική ιδιαίτερα σε 10 περιοχές, περιλαμβανομένου των Castelo και Coimbra.

Γι'αυτό το γεγονός η Πορτογαλία ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη, να αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως "η βοήθεια προς την Πορτογαλία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση" ευχαριστώντας παράλληλα την Ισπανία που έτρεξε να συνδράμει στις προσπάθειες των Πορτογάλων.

Ήδη η Ισπανία και το Μαρόκο έχουν στείλει πυροσβεστικές δυνάμεις για να βοηθήσουν την Πορτογαλία.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ένας κοινοτικός μηχανισμός που διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν όσον αφορά την πολιτική προστασία και λειτουργεί ως δεξαμενή πόρων που τα κράτη παρέχουν για καταστάσεις πολιτικής προστασίας.

Την παρούσα στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το 85% του κόστους των μετακινήσεων σε χώρες που παρέχουν βοήθεια διαμέσου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Ιουνίου στο Pedrógão Grande και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και από άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία με την Πορτογαλία μάλιστα να παρέχει βοήθεια σε άλλες χώρες μέσω αυτού του μηχανισμού.Ο μηχανισμός επίσης ενεργοποιήθηκε και μετά τον σεισμό στην Τουρκία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συμμετέχει στον μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της ενώ τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας αυτών 64 άτομα έχασαν την ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ