ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Darrin Zammit Lupi

«Μεταξύ των προβλημάτων (στο Αιγαίο) είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Αυτό είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική βουλή για τη σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις διεθνείς συνθήκες που αφορούν στην κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ενώ υπογράμμισε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά στην ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο δελτίο ειδήσεων του, την Τρίτη και συνέχισε:

Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως από το 1996 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στην επικαιρότητα τα ζητήματα αναφορικά με το Αιγαίο και τις θέσεις του για λύση με διάφορες ανακοινώσεις και σημείωσε.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εξαγγείλει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη.

Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές ενώ διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας», σημείωσε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ