ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 35 εκατομμύρια μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στην Γερμανία

Πάνω από 35 εκατομμύρια μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στην Γερμανία
REUTERS/Francois Lenoir

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια αυγά μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil έχουν εισαχθεί στη Γερμανία, δηλαδή τριπλάσιος αριθμός από αυτόν που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung (NOZ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των 28,1 εκατομμυρίων μολυσμένων αυγών αφορά μόνο το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι τώρα ότι σε όλη τη Γερμανία είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία μόνο 10,7 εκατομμύρια αυγά.

Η εφημερίδα βασίζεται σε στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας τα οποία συνέλεξαν οι αρχές μέσω του συστήματος ενεργοποίησης συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλες οι παρτίδες (των αυγών) ανακλήθηκαν» διαβεβαίωσε το τοπικό υπουργείο. Σχεδόν 17 εκατομμύρια αυγά όμως εξήχθησαν από την Κάτω Σαξονία σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

Capture

Το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου στην Ολλανδία και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε κυρίως στη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Μολυσμένα αυγά έχουν εντοπιστεί συνολικά σε 17 ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου 180 πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία έχει επιβεβαιωθεί ότι χρησιμοποιούσαν ένα μίγμα εντομοκτόνων που περιείχε fipronil.

Το fipronil είναι ένα ισχυρό εντομοκτόνο που θεωρείται δηλητήριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ψύλλων και άλλων εντόμων στα ζώα συντροφιάς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η χρήση του στα ζώα που βρίσκονται στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ