ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός βετεράνος του Β ΠΠ παρέδωσε την ιαπωνική σημαία στην οικογένεια νεκρού στρατιώτη

Αμερικανός βετεράνος του Β ΠΠ παρέδωσε την ιαπωνική σημαία στην οικογένεια νεκρού στρατιώτη
Mandatory credit Kyodo via REUTERS

Όταν ο αμερικανός πεζοναύτης Μάρβιν Στρόμπο βρήκε μια ιαπωνική σημαία να καλύπτει στο άψυχο σώμα ενός αντιπάλου στρατιώτη, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την πήρε και «ορκίστηκε» να την επιστρέψει στην οικογένεια του νεκρού εχθρού του.

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν 72 ολόκληρα χρόνια, όμως ο 93χρονος σήμερα Στρόμπο, κατάφερε να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του, κι έτσι παρέδωσε τη σημαία που είχε βρει πάνω στο πτώμα του Σαντάο Γιάσουε, στα αδέλφια του.

Ο Γιάσουε ήταν το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας και είχε ακολουθήσει πιστά την παράδοση που θέλει κάθε Ιάπωνα στρατιώτη να έχει πάντα μαζί του στο πεδίο της μάχης τη σημαία της χώρας του, η οποία φέρει μηνύματα και υπογραφές από τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους του.

Όμως ο Γιάσουε έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της μάχης στη νήσο Σαϊπάν, το 1944, οπότε και τον εντόπισε νεκρό και καλυμμένο με την ιαπωνική σημαία ο Στρόμπο, όπως αναφέρει το Reuters.

«Συνειδητοποίησα πως αν δεν την έπαιρνα εγώ, θα κατέληγε στα χέρια κάποιου άλλου και θα χάνονταν για πάντα», είπε ο βετεράνος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, εξηγώντας την απόφασή του να πάρει τη σημαία. «Καθώς άπλωνα το χέρι μου για να πάρω τη σημαία, του υποσχέθηκα ότι κάποια μέρα θα την επέστρεφα», συνέχισε τη διήγησή του ο Στρόμπο, ο οποίος ταξίδεψε από τη Μοντάνα των ΗΠΑ ως την Ιαπωνία, κρατώντας την υπόσχεσή του.

Στις προθέσεις του ήταν να επιστρέψει τη σημαία με τη λήξη του πολέμου, όμως δεν ήξερε με ποιο τρόπο να το καταφέρει. Ώσπου πέντε χρόνια πριν, ήρθε σε επαφή με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους αμερικανούς βετεράνους του πολέμου να επιστρέψουν αντικείμενα νεκρών στρατιωτών στους συγγενείς τους.

Αυτή η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει την οικογένεια του Γιάσουε, τον αδελφό και τις τέσσερις αδελφές του, στα χέρια των οποίων βρίσκεται πια η σημαία που κάλυπτε το σώμα του Σαντάο που πέθανε στη μάχη.

Η παράδοση της σημαίας από τον Στρόμπο στα αδέλφια του Γιάσουε έγινε σε άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα, με κανέναν να μη μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Ήταν μια πολύ συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή», ανέφερε ο Στρόμπο, σημειώνοντας πως θα του μείνει αξέχαστη η αντίδραση μιας εκ των αδελφών του Γιάσουε.

«Την είδα να κρατάει τη σημαία και ράγισε η καρδιά μου», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αυτή ήταν ακριβώς η στιγμή που και ο ίδιος ένιωσε ικανοποίηση που κατάφερε να επιστρέψει τη σημαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ