ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση 339 μεταναστών στα στενά του Γιβραλτάρ

Διάσωση 339 μεταναστών στα στενά του Γιβραλτάρ
REUTERS/Yannis Behrakis

Τριακόσιους τριάντα εννέα ανθρώπους οι οποίοι επέβαιναν σε επτά πλεούμενα στα στενά του Γιβραλτάρ, διέσωσε σήμερα το ισπανικό λιμενικό σώμα στα χωρικά ύδατα μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας, μια οδό που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι μετανάστες.

«Συνολικά 339 πρόσωπα διασώθηκαν, σε επτά βάρκες, από τη μία το πρωί μέχρι τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης το μεσημέρι.

Μεταξύ των μεταναστών που διασώθηκαν και μεταφέρονται όλοι στην παράκτια πόλη Ταρίφα βρίσκονται τουλάχιστον 19 ανήλικοι κι ένα μωρό, βάσει μιας πρώτης καταμέτρησης, σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ανδαλουσίας ανέφεραν μέσω Twitter ότι υπήρχαν «τρεις τραυματίες» στο ένα από τα πλεούμενα.

«Ο μεγάλος αριθμός πλεούμενων που φθάνουν στις ισπανικές ακτές αυτό το καλοκαίρι είναι ασυνήθιστος», επισήμανε εξάλλου η ίδια εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος, διευκρινίζοντας ότι είναι σχεδόν τριπλάσιος εκείνου της περασμένης χρονιάς.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου του 2017, 7.642 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά της θαλάσσιας οδού, έναντι 2.763 την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την 11η Αυγούστου ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στους 8.385 μετανάστες. Επιπλέον, 121 άλλοι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στις ακτές της Ισπανίας, ενώ ολόκληρο το 2016 ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα είχε ανέλθει σε 128.

Ο ΔΟΜ, ο οποίος ανήκει στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει ότι η Ισπανία ενδέχεται να ξεπεράσει την Ελλάδα φέτος σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης και να βρεθεί στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, πίσω μόνο από την Ιταλία.

Στις αφίξεις από τη θαλάσσια οδό προστίθενται οι μετανάστες, που είναι όλο και περισσότεροι, οι οποίοι καταφέρνουν να μπουν στη Θέουτα και τη Μελίγια, δύο ισπανικούς θύλακες στα βόρεια του Μαρόκου, που αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ