ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει την είσοδο πολιτών από το Κατάρ για το προσκύνημα στη Μέκκα

Σαουδική Αραβία: Επιτρέπει την είσοδο πολιτών από το Κατάρ για το προσκύνημα στη Μέκκα
REUTERS/Ahmed Jadallah

Προσκυνητές από το Κατάρ είναι έτοιμη να υποδεχθεί η Σαουδική Αραβία για το ετήσιο προσκύνημα (χατζ) στη Μέκκα, την ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων, την ώρα που συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, που ξέσπασε τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, μαζί με Αίγυπτο, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο Κατάρ, σύμμαχο όπως και αυτές με τις ΗΠΑ, ενώ έχει διακόψει κάθε μεταφορική σύνδεση με τη χώρα, κατηγορώντας το μικροσκοπικό εμιράτο για υποστήριξη τρομοκρατίας, κάτι που εκείνο αρνείται.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως το συνοριακό σημείο διέλευσης στην Σαλβά θα ανοίξει για Καταριανούς που έρχονται για προσκύνημα, χωρίς να χρειαστούν ηλεκτρονικές άδειες διέλευσης.

Η δήλωση ότι θα επιτραπεί η διέλευση σε προσκυνητές, όχι μόνο όσων έρχονται οδικώς αλλά και όσων φθάνουν στα δύο αεροδρόμια του σαουδαραβικού βασιλείου με πτήσεις από άλλες χώρες, έγινε μετά τη συνάντηση του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και του καταριανού σεΐχη, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Το Κατάρ πάντως είχε κατηγορήσει τους Σαουδάραβες ότι πολιτικοποίησαν το ιερό προσκύνημα, που αποτελεί θρησκευτική υποχρέωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή κάθε μουσουλμάνου, και τον περασμένο μήνα απευθύνθηκε στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για θρησκευτικές ελευθερίες, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν όσοι Καταριανοί θέλουν να ταξιδέψουν στη Μέκκα φέτος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ